Veszélyes növénynek minősítve betiltaná a levendulát Brüsszel
2021. július 31. 15:59

Frexit-kampány indult el Franciaországban, miután kiderült, hogy az EU veszélyes növénynek minősítené a levendulát. Franciaország, és azon különösen Provence világszerte híres kiváló minőségi levendulájáról – ezt venné most el tőlük Brüsszel.

Egy EU-s rendelettervezet veszélyes növénynek minősítené a levendulát – adta hírül a fr24news. Az új szabályozás szerint a feldolgozott levendula (pl. levendulaolaj) csomagolásán kötelezően figyelmeztetést kellene elhelyezni a növényi termék „veszélyességére” vonatkozóan.

Pilisi Levendula - levendula ültetvény
 

A levendula-lepárlók – és más francia polgárok – nevében aggodalmait fejezi ki a Twitteren a Generation Frexit vezetője, Charles-Henri Gallois: „Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről”.

Jelenleg mintegy 1500 francia foglalkozik levendulatermesztéssel, ami 30 ezer teljes munkaidős munkahelyet jelent. Nem beszélve a turisták évi millióiról, akiket elsősorban a levendulamezők csábítanak Dél-Franciaországba.

A francia termelők azt nem ellenzik, hogy termékeik csomagolásán feltüntessék a potenciális allergiakockázatot, de azt határozottan ellenzik, hogy olyan információkkal lássák el a címkéket, amilyenekkel a vásárlók az ipari vegyi anyagokon, például a sósav vagy különböző tisztítószerek címkéin találhatók. Ráadásul a kisgazdák nem engedhetnék meg maguknak a drága elemzési eljárást.

V4NA Hírügynökség
Címkék:
  • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
    Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
  • Kötelességünk, hogy Istent a teremtett világgal együtt dicsőítsük
    Valaki mondhatná, hogy a két világesemény, ami itt Budapesten meg a Hungexpon is zajlott, tűz és víz. Hogy ki köti össze ezt a két rendezvényt? Ferenc pápa - mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.
  • Egy a természettel – Vadászati világkiállítás
    Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához - mondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.
MTI Hírfelhasználó