Kalotaszegi találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson
2021. augusztus 2. 19:35

Kalotaszeg gyöngyei címmel országos találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóházában.

Az egész napos eseménysorozat, amely védettségi igazolvány nélkül látogatható, a Kalotaszegi barangolók - a gyöngyök világában című, népi ékszereket és viseletdarabokat bemutató kiállítás és Pauer Dániel Élménymorzsák Kalotaszegről című fotókiállításának megnyitójával veszi kezdetét az egyesület alkotóházában - tájékoztatta Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület hétfőn az MTI-t.

A megnyitók után néprajzi előadások várják a látogatókat: Doktor László etnográfus, koreográfus; Katona Edit, a Magyar Néprajzi Múzeum textil- és viseletgyűjteménye főmuzeológusa, valamint Kiss Gabriella népi ékszerkészítő, népi iparművész lép pódiumra.

Műhelyfoglalkozások lesznek gyöngyfűzők, népi iparművészek irányításával, az alkotóház udvarán pedig gyerekeknek tartanak programokat.

Este rendezik a Kalotaszegi kincsei gálát az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes székházában, a Lukács Mozgóban, ahova csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, de az Ezerjó FolKertben élőben is követhetik az érdeklődők az eseményt.

Az esten fellép Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes és fia, Berecz István táncos, valamint a Bürkös Zenekar, a szolnoki Tisza Táncegyüttes, az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes, a Miklós Néptáncegyüttes, a makói Forgatós Néptáncegyüttes, Forgács Kata és Forgács Fanni, a tiszafüredi Pipás Zenekar, valamint Csermák Kristóf és Szilágyi Kenese táncos.

MTI
Címkék:
  • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
    Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
  • Kötelességünk, hogy Istent a teremtett világgal együtt dicsőítsük
    Valaki mondhatná, hogy a két világesemény, ami itt Budapesten meg a Hungexpon is zajlott, tűz és víz. Hogy ki köti össze ezt a két rendezvényt? Ferenc pápa - mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.
  • Egy a természettel – Vadászati világkiállítás
    Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához - mondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.
MTI Hírfelhasználó