Huszonkét párt és mozgalom indul a csehországi parlamenti választásokon
2021. augusztus 3. 20:39

Huszonkét párt, mozgalom és választási koalíció indul a októberi képviselőházi választásokon Csehországban - jelentette kedden a helyi média, miután délután lejárt a jelölési határidő.

A legutóbbi, négy évvel ezelőtti választáson nagyjából egyharmadával több, 31 párt indított jelölteket. Most is, akárcsak a korábbi választásokon, a pártok nem minden választói kerületben indítottak saját jelölteket.
   
A legnagyobb választék Prágában és a Dél-Morvaországi régióban lesz, ahol egyaránt 21-21 párt jelöltjei indulnak a megmérettetésen. Négy régióban - Karlovarsky, Ústecky, Liberecky, Královohradecky - viszont csak 17 párt fog versenyezni a képviselői helyekért.
   
Csehország 14 választói kerületre van osztva, amelyet a 13 régió és a régiós szintű jogosultságokkal rendelkező főváros alkotnak. A képviselőháznak, amely a kétkamarás parlament alsóháza, 200 tagja van. A parlamenti küszöb pártoknak 5 százalék, kétpárti választási szövetségnek 8 százalék, többpárti koalíciónak pedig 11 százalék.

Csehországban a választások már hagyományosan kétnaposak. Milos Zeman államfő idén október 8-ra és 9-re írta ki a voksolást.

A legutóbbi felmérések szerint jelenleg a legnagyobb támogatottsága az Andrej Babis kormányfő vezette ANO mozgalomnak van, amelyet két ellenzéki választási szövetség a hárompárti Spolu (Együtt-Polgári Demokrata Párt, KDU-CSL, TOP 09), valamint a Cseh Kalózpárt, illetve a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártok szövetsége alkot. Az ANO támogatottsága jelenleg 25-26 százalék körül mozog, míg a két ellenzéki csoportosulásé 2-3 százalékkal alacsonyabb. Helyi megfigyelők szerint ez a három politikai erő a legesélyesebb a választási győzelemre.

Csehországban arányos választási rendszer van, ezért a választások után szinte mindig koalíciós kormányok alakulnak.
  

MTI
Címkék:
  • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
    Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
  • Kötelességünk, hogy Istent a teremtett világgal együtt dicsőítsük
    Valaki mondhatná, hogy a két világesemény, ami itt Budapesten meg a Hungexpon is zajlott, tűz és víz. Hogy ki köti össze ezt a két rendezvényt? Ferenc pápa - mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.
  • Egy a természettel – Vadászati világkiállítás
    Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához - mondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.
MTI Hírfelhasználó