Borrell Libanonban akar rendet csinálni: sürget...
2021. augusztus 3. 21:31

Az Európai Unió továbbra is sürgeti a libanoni hatóságokat, hogy vizsgálják ki a 2020 augusztus 4-én a bejrúti kikötőben történt robbanás körülményeit, és késedelem nélkül tegyék közzé a nyomozati eredményeket. Ezt hangsúlyozta keddi sajtóközleményében Josep Borrell, az unió kül - és biztonságpolitikáért felelős főképviselője egy nappal tragédia egyéves évfordulója előtt.

Borrell emlékeztetett: az robbanás több mint 200 halálos áldozatot és több ezer sebesültet követelt, továbbá széles körű károkat okozott otthonokban és üzletekben. Az Európai Unió a lehető leggyorsabban jelentős segítséget nyújtott a detonáció okozta károk helyreállításban.
   
"Az EU emellett arra ösztönzi a libanoni politikai vezetőket, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és ne késlekedjenek egy olyan kormány kialakításával, amely erős felhatalmazással rendelkezik a jelenlegi gazdasági, pénzügyi és szociális válság kezelésére, a régóta esedékes reformok végrehajtására, valamint a 2022-es választások előkészítésére" - tette hozzá a főképviselő.
   
Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet nehezített a több mint kétszáz ember halálát okozó robbanás. Múlt hétfőn Nadzsib Mikati milliárdos üzletembert bízta meg kormányalakítással Michel Aun libanoni elnök a parlamenti pártokkal lefolytatott konzultációkat követően. Mikati szakértői kormányának fő feladata az ország pénzügyi gondjainak rendezése lesz.
 

MTI
Címkék:
  • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
    Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
  • Kötelességünk, hogy Istent a teremtett világgal együtt dicsőítsük
    Valaki mondhatná, hogy a két világesemény, ami itt Budapesten meg a Hungexpon is zajlott, tűz és víz. Hogy ki köti össze ezt a két rendezvényt? Ferenc pápa - mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.
  • Egy a természettel – Vadászati világkiállítás
    Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához - mondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.
MTI Hírfelhasználó