Breuer Péter: Émelygek Gyurcsányék döntésétől
2021. augusztus 5. 11:13

Breuer Péter szerint a DK és Gyurcsány Ferenc a legordasabb eszmékhez nyúl vissza azzal, hogy egy fajgyűlölő jelöltet támogat Szegeden a baloldali előválasztáson. A Heti TV igazgatója a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva úgy vélte, demokrata, istenfélő ember nem szavaz olyasvalakire, aki mások életét kioltandónak, egyes honfitársait pedig másodosztályú állampolgároknak tünteti fel. Közben a Gyurcsány-párti Bauer Tamás is bírálta, hogy a DK a fajgyűlölő nézeteket valló Tóth Péter mögé állt be.

– Nincs az a Dedalon-mennyiség, amely csillapítaná az afelett érzett émelygésemet, hogy Gyurcsányék a legnagyobb természetességgel egy neonáci jelölt mellett kampányolnak – jelentette ki a Mediaworks Hírcentrumának (MWH) Breuer Péter. Az Európában egyedülálló, zsidó tematikájú Heti TV tulajdonos-igazgatója arra reagált, hogy a DK azt a jobbikos Tóth Pétert támogatja Szegeden a baloldali előválasztáson, aki korábban számos fajgyűlölő, rasszista és antiszemita kijelentést tett.

– Nem hiszem, hogy a XXI. században van olyan ember, akit vonzana az, hogy például a homoszexuálisokat valaki genetikai selejtnek nevezi vagy a zsidóságra problémaként utal.

Demokrata, istenfélő ember egyszerűen nem szavaz olyasvalakire, aki mások életét kioltandónak, egyes honfitársait pedig másodosztályú állampolgárnak tünteti fel.

Mintha visszafelé haladnánk az időben. Míg az egész világ ünnepelte, hogy Orbán Viktor zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, most úgy tűnik, hogy Gyurcsányék ezzel nem értenek egyet, hanem ehelyett inkább a legordasabb eszmékhez nyúlnak vissza. Olyan kijelentéseket fogadnak el, amelyekre Magyarország népe már azt mondta korábban, hogy nem, ezt soha többé – fejtette ki az ismert zsidó közéleti személyiség.

– Nem vagyok benne biztos – folytatta –, hogy akarnék-e olyan állam polgára lenni, ahol a vezetők engem másodosztályú állampolgárként kezelnek.

Megjegyezte: ironikus, hogy ugyanezen baloldal a melegellenesnek titulált gyermekvédelmi törvény kapcsán „üvöltözik”.
Breuer Péter azt is felidézte, hogy korábban már megpróbálta szóra bírni a baloldalt egy, a Tóthéhoz hasonló eset kapcsán. Mint ismert, a szivárványkoalíció a tavalyi szerencsi időközi választáson a szintén jobbikos Bíró Lászlót támogatta, aki ugyancsak vaskosan zsidózó és cigányozó kijelentéseivel okozott közfelháborodást.

– Úgy tűnik, túl sokszor kérdeztük meg, hogy nem lesz-e baj a gerincoszlopukkal, mivel lényegi válasz helyett inkább blokád alá helyezték a Heti TV-t – fogalmazott.

Tóth Péter korábban számos fajgyűlölő, rasszista és antiszemita megjegyzést tett Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mindeközben a DK hivatalosan hallgat arról, hogy miért támogatnak nyíltan fajgyűlölő jelöltet, aki ráadásul semmilyen formában nem kért elnézést a kijelentéseiért.

A Gyurcsány-párt sajtója teljességgel negligálta kérdéseinket, Tóth pedig cinikus módon a Jobbik sajtóosztályához utalta riporterünket. Még azzal kapcsolatban is, hogy genetikai hulladéknak tartja-e a melegeket.

Ugyanakkor a DK-n belül nem maradt teljesen visszhang nélkül az ügy. Bauer Tamás a Facebookon arról értekezett: kínos helyzetbe hozza pártját Tóth támogatása, és a Csongrád megyei Jobbik elnökéhez, valamint a Bíróhoz hasonló jelöltek kérdésessé teszik a mögöttük álló pártok baloldali, demokratikus identitását. A szintén Gyurcsány-párti Vágó István az ATV-ben igyekezett megvédeni, hogy Tóth mellett kampányol a DK, ám végül arra jutott, hogy a Jobbik számára is kellemetlen az eset. A műsorban szintén szereplő Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke tragikusan rossz döntésnek nevezte, hogy a DK beállt a neonáci jobbikos mögé.

Tamás Gáspár Miklós filozófus kemény szavakkal bírálta a DK Tóth melletti kampányát, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitköz­ség vezető rabbija pedig az MWH-nak arról beszélt: a Tóthhoz hasonló jelöltek támogatásával a baloldal azt üzeni a választóinak, az antiszemitizmus vagy a rasszizmus megengedett és elfogadható ideológia. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége lapunk kérdésére elfogadhatatlannak nevezte, hogy antiszemita világnézetű szereplő vállaljon közhivatalt.

MNO - Mediaworks Hírcentrum
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Szijjártó: a globális biztonság forog kockán
  Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottság 3. miniszteri szintű ülésén Bangkokban.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
MTI Hírfelhasználó