Embercsempész-hálózatot számolt fel a szlovén rendőrség
2021. augusztus 19. 13:40

Embercsempész-hálózatot számolt fel a szlovén rendőrség, a bűnbanda tagjai a gyanú szerint legkevesebb 17 illegális bevándorlónak segítettek Bosznia-Hercegovinából Horvátországon és Szlovénián keresztül Olaszországba jutni - közölte a koperi rendőrség csütörtökön.

A hatóságok letartóztattak egy szlovén és egy boszniai állampolgárt. Egy koszovói állampolgárt pedig, aki szintén a bűnbandához tartozott, az olasz hatóságok fogtak el.

Három további szlovén után még nyomoz a rendőrség.

A 31 és 33 év közötti embercsempészek ellen vádat emeltek. A tavaly június közepén elfogadott új szlovén törvény szerint háromtól tizenöt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki rájuk.

A vádlottak bérelt kisteherautókat használtak az embercsempészethez, ételt, italt és ruhát is szállítottak a migránsoknak.

A vádak szerint az embercsempészek legalább 68-85 ezer euró (24-30 millió forint) törvénytelen haszonra tettek szert. A bangladesi, iraki, iráni és afganisztáni állampolgárok fejenként 4-5 ezer eurót fizettek azért, hogy eljussanak Olaszországba, és további 350 eurót a szállítási költségekért.

Szlovéniában az év első hét hónapjában 4495 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 40 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.

MTI
Címkék:
  • Eger írócsillaga magyar örökség
    Cs. Varga István: Magyar Örökség Díj „a világ magyarságának szellemi becsületrendje”, amely valóban kitüntető reflektorfénybe helyezi Gárdonyi életművét: a díj és díjazott egymás fényét erősíti.
  • Legyilkolt, elhamvasztott magyar nők és gyermekek
    Csehszlovák krematóriumban hamvasztották el 1947 októberében 195 magyar és német nemzetiségű, két esztendővel korábban, 1945 nyarán brutális módszerekkel halomra gyilkolt nő és gyermek földi maradványait. Erre azért került sor, hogy újra, véglegesen eltüntessék egy akkor már lassan-lassan kitudódó tömeggyilkosság nyomait.
  • Hazánk támogatja Észak-Macedónia EU-tagságát
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden a Karmelita kolostorban fogadta a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetőségét, Hrisztijan Mickoszki elnököt és Alekszandar Nikoloszki alelnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó