A tüntetések ellenére beiktatták az új szerb metropolitát Montenegróban
2021. szeptember 5. 16:59

A tüntetések ellenére vasárnap beiktatták a montenegrói Cetinjében II. Joanikije új szerb metropolitát - közölte a helyi sajtó.

Joanikije metropolita és Porfirije szerb pátriárka rendőri kísérettel, helikopterrel érkezett Montenegró korábbi fővárosába, Cetinjébe, ahol a rohamrendőrség könnygázt vetett be a több ezer tiltakozó ellen, akik szombat óta útakadályokat húztak fel és gumiabroncsokat égettek Joanikije beiktatása ellen demonstrálva.

A 620 ezres Montenegró lakosságának háromnegyede a szerb ortodox egyházhoz tartozó pravoszlávnak vallja magát, míg az ország lakosságának csupán egyharmada szerb.

A montenegrói ortodox egyház több évtizede igyekszik különválni a szerb ortodox egyháztól, ám önállóságát a többi ortodox egyház nem ismeri el.

A montenegrói sajtó az esettel kapcsolatban azt írta: a tiltakozások egyértelmű képet adnak arról a feszültségről, amely a Belgráddal szorosabb kapcsolatot szorgalmazó és az ezt ellenző montenegróiak között zajlik.

Beiktatását követően a metropolita azt mondta: sok időbe telik majd leküzdeni a megosztottságot, amelynek nagy részét szerinte mesterségesen gerjesztették.

A szerb pátriárka beszédében kiemelte: érkezésével nagy szeretetet mutat minden montenegrói állampolgár iránt.

A szerb ortodox egyház és a Milo Djukanovic montenegrói államfő vezette balközép Szocialista Demokratikus Párt (DPS) között tavaly óta különösen elmélyült a viszály.

Djukanovic 2020-ban kezdeményezte az egyházi ingatlanok államosítását, mire a szerb ortodox egyház a választási kampányban az ellenzéki, jobbközép és szerbbarát Montenegró Jövőjéért elnevezésű koalíció mellé állt, amely így három évtized után le tudta győzni a DPS-t az általános választásokon.

A tüntetők és a rohamrendőrök összecsapásában szombaton és vasárnap hét rendőr és tíz civil sérült meg.

Zdravko Krivokapic kormányfő Twitter-bejegyzésében azt írta: azok, akik a rendőrökre támadtak, az országra támadtak.

"Az, ami tegnap és ma Cetinjében történt, terrorista akciónak minősül" - fogalmazott.

Úgy vélte: teljesen világos, hogy azok, akik utasításokat adtak, valamint szervezői voltak a rendbontásnak, a DPS legfelsőbb vezetéséhez tartoznak, és bűnözői csoportokkal működnek együtt. "De az állam ennek útjába fog állni" - írta.

Dusko Markovic volt miniszterelnök, a DPS parlamenti képviselője ezzel szemben közösségi oldalán azt állította: azzal, hogy a kormány békés polgárokra támadt és meggátolta őket abban, hogy szabadon tüntessenek, konfliktust hozott az országba, és Montenegró kudarcát okozta.

Az Egyesült Államok montenegrói nagykövetsége vasárnap a helyzet sürgős rendezésére szólított fel.

Montenegró 2006-ban vált külön Szerbiától, és baráti volt a kapcsolat a két ország között. A helyzet 2016-ban változott meg, amikor a választások napján puccsot kíséreltek meg az akkor miniszterelnöki tisztséget betöltő Milo Djukanovic ellen. Az elkövetők szerbek és oroszok voltak, de Belgrád és Moszkva is cáfolja, hogy köze lett volna az ügyhöz.

MTI
Címkék:
  • Eger írócsillaga magyar örökség
    Cs. Varga István: Magyar Örökség Díj „a világ magyarságának szellemi becsületrendje”, amely valóban kitüntető reflektorfénybe helyezi Gárdonyi életművét: a díj és díjazott egymás fényét erősíti.
  • Legyilkolt, elhamvasztott magyar nők és gyermekek
    Csehszlovák krematóriumban hamvasztották el 1947 októberében 195 magyar és német nemzetiségű, két esztendővel korábban, 1945 nyarán brutális módszerekkel halomra gyilkolt nő és gyermek földi maradványait. Erre azért került sor, hogy újra, véglegesen eltüntessék egy akkor már lassan-lassan kitudódó tömeggyilkosság nyomait.
  • Hazánk támogatja Észak-Macedónia EU-tagságát
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden a Karmelita kolostorban fogadta a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetőségét, Hrisztijan Mickoszki elnököt és Alekszandar Nikoloszki alelnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó