A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon
2021. szeptember 9. 08:42

José Guadalupe Popocát, a mexikói Galenában található Bari Szent Miklós-templom plébánosát szeptember 1-jén ölték meg. A 44 éves pap a kábítószeres bandák összecsapásai dúlta Morelos államban fiatalokkal foglalkozott. Holttestét a plébániáján találták meg.A gyilkosság indítékát nem ismerjük, ahogyan az utóbbi három évben meggyilkolt másik három mexikói (José Martín Guzmán Vega, Gumersindo Cortés González és Juan Antonio Orozco Alvarado ferences szerzetes) papot ért merénylet okát sem lehet tudni. A hatóságok rablógyilkosságot feltételeznek, mert nincs meg a plébános autója sem.

Morelos államról ugyanakkor a kábítószer-kereskedő bandák egyik központja, két drogkartell összecsapásának színtere: az El Chapónak nevezett Guzmán, a világ egyik legnagyobb drogkartellje, a Sinaloe vezetője (aki jelenleg börtönben van az USA-ban) áll szemben a Jalisco Új Generáció elnevezésű kartellel; a Mexikóváros felé vezető útvonalért küzdenek, amelyen keresztül heroint és fegyvereket szállítanak.

A bandák összecsapását kísérő gyilkosságokat hallgatás övezi. A cuernavacai egyházmegye püspöke, Ramón Castro Castro az egyike azoknak, akik határozott kiállásukkal megtörik a csendet. Popoca atya halálának hírére videoüzenetben fejezte ki fájdalmát, és azt kérte a hatóságoktól, nyomozzanak a gyilkosság ügyében. Egyházmegyéjében 2019 óta egyre több az erőszak, egyre gyakoribbak a lopások is, a Sienai Szent Katalin-templomból például ellopták az Oltáriszentséget. Egyre nő a bizonytalanság, a félelem az emberek között. Alfonso Miranda Guardiola, a mexikói püspöki konferencia titkára azt kérte a papoktól, hogy ne veszítsék el a reményt, „folytassák lángoló lélekkel egyházi küldetésüket a nehézségek ellenére is, a Jó Pásztor példáját követve”.

Cheché atya, ahogyan a meggyilkolt papot nevezték, számos fiatallal foglalkozott. Állítólag fejlövés érte, de a rendőrség közleménye a körülményeket illetően nem világos, és olyan hangok terjednek, hogy az egymással szemben álló kábítószeres bandák közti lövöldözésben halt meg a Zacatecas felé vezető úton.

A régióban naponta átlagosan négy embert ölnek meg, az országban 2021 első négy hónapjában összesen 11 595 gyilkosság történt. A kormány nem képes megfékezni a bandákat, a világ egyik leginkább katolikus országában a papokat, szerzeteseket sem tartják már tiszteletben. Az egyre terjedő erőszakra a mexikói kormány úgy válaszol, hogy televíziós műsorokban azt hirdeti, mosolyogjanak az emberek, öleljék meg egymást lövöldözés helyett, de ez a propaganda teljesen hatástalan.

magyarkurir.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó