Potápi Árpád János a Kárpát-medencei magyar vállalkozások támogatásáról
2021. szeptember 17. 21:28

A magyar kormány a határon túli magyar családok boldogulását segíti, a szülőföldön maradást ösztönzi a kárpát-medencei magyar vállalkozások támogatásával - hangoztatta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár pénteken Marosvásárhelyen az első alkalommal megrendezett Erdélyi Gazdasági Fórum megnyitóján.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Pro Economica Alapítvány szervezésében, a Design Terminallal való szakmai partnerségben megszervezett I. Erdélyi Gazdasági Fórum gálavacsoráján Marosvásárhelyen 2021. szeptember 17-én. MTI/Kiss Gábor

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága az erdélyi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Pro Economica Alapítvánnyal közösen, a Design Terminallal szakmai partnerségével szervezett kétnapos szakmai találkozót Marosvásárhelyen az erdélyi magyar vállalkozók együttműködésének erősítése érdekében.
   
Potápi Árpád János a megnyitón felidézte: 2014-15-től új elemmel, a szülőföldön való boldogulás támogatásával bővült a nemzetpolitika, a magyar gazdasági pozíciókat erősítő gazdaságfejlesztő programok indultak szerte a Kárpát-medencében. Mivel a külhoni magyar vállalkozások több mint 90 százalékban magyar munkavállalókat foglalkoztatnak, ezek a programok valójában a magyar családokat támogatják abban, hogy szülőföldjükön építsenek jövőt és ne vándoroljanak el - magyarázta.
   
A Vajdaságban, Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken, Muravidéken illetve Horvátországban a gazdaságfejlesztési programokkal a magyar vállalkozók zömét sikerült elérni és bekapcsolni a magyar pályázati rendszerbe.
   
Az államtitkár elmondta: idén Erdélyre is kiterjesztették a korábban a Vajdaságban is megszervezett vállalkozói mentorképző programot, de a magyar gazdasági szereplők közösségbe szervezése itt nem zárult le. A pénteken elindult marosvásárhelyi kezdeményezéssel egy olyan együttműködési keretet próbálnak megteremteni Erdélyben, amely összefogja, közös munkára, együttgondolkodásra hívja az erdélyi vállalkozókat, szakmai szervezetek vezetőit.
   
Potápi Árpád János Marosvásárhelyen bejelentette: közben a mentorprogram a Kárpát-medence más vidékein folytatódik. Szeptember 29-én Horvátországban, októberben pedig Felvidéken és Kárpátalján is elindítják a magyar kormány által finanszírozott vállalkozói mentorprogramot.
   
Az államtitkár köszöntőjében úgy értékelte: Magyarországon és a közép-európai régióban olyan gazdasági fejlődés ment végbe az utóbbi tíz évben, amelyhez fogható, összefüggő tíz évnyi fejlődés legutoljára az első világháború előtti évtizedben jellemezte ezt a térséget.
   
"A 2022-es választások egyik tétje lesz az is, hogy a magyarországi családtámogatási politikát tovább tudjuk-e vinni, tovább tudjuk-e erősíteni a közösségeinket Magyarországon, a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában. Nyilvánvalóan a nemzetpolitikai eredményeinket csak úgy tudjuk megőrizni, ha ezt a közös munkát tovább folytatjuk" - jelentette ki a nemzetpolitikai államtitkár.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó