Potápi Árpád János a Kárpát-medencei magyar vállalkozások támogatásáról
2021. szeptember 17. 21:28

A magyar kormány a határon túli magyar családok boldogulását segíti, a szülőföldön maradást ösztönzi a kárpát-medencei magyar vállalkozások támogatásával - hangoztatta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár pénteken Marosvásárhelyen az első alkalommal megrendezett Erdélyi Gazdasági Fórum megnyitóján.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Pro Economica Alapítvány szervezésében, a Design Terminallal való szakmai partnerségben megszervezett I. Erdélyi Gazdasági Fórum gálavacsoráján Marosvásárhelyen 2021. szeptember 17-én. MTI/Kiss Gábor

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága az erdélyi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Pro Economica Alapítvánnyal közösen, a Design Terminallal szakmai partnerségével szervezett kétnapos szakmai találkozót Marosvásárhelyen az erdélyi magyar vállalkozók együttműködésének erősítése érdekében.
   
Potápi Árpád János a megnyitón felidézte: 2014-15-től új elemmel, a szülőföldön való boldogulás támogatásával bővült a nemzetpolitika, a magyar gazdasági pozíciókat erősítő gazdaságfejlesztő programok indultak szerte a Kárpát-medencében. Mivel a külhoni magyar vállalkozások több mint 90 százalékban magyar munkavállalókat foglalkoztatnak, ezek a programok valójában a magyar családokat támogatják abban, hogy szülőföldjükön építsenek jövőt és ne vándoroljanak el - magyarázta.
   
A Vajdaságban, Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken, Muravidéken illetve Horvátországban a gazdaságfejlesztési programokkal a magyar vállalkozók zömét sikerült elérni és bekapcsolni a magyar pályázati rendszerbe.
   
Az államtitkár elmondta: idén Erdélyre is kiterjesztették a korábban a Vajdaságban is megszervezett vállalkozói mentorképző programot, de a magyar gazdasági szereplők közösségbe szervezése itt nem zárult le. A pénteken elindult marosvásárhelyi kezdeményezéssel egy olyan együttműködési keretet próbálnak megteremteni Erdélyben, amely összefogja, közös munkára, együttgondolkodásra hívja az erdélyi vállalkozókat, szakmai szervezetek vezetőit.
   
Potápi Árpád János Marosvásárhelyen bejelentette: közben a mentorprogram a Kárpát-medence más vidékein folytatódik. Szeptember 29-én Horvátországban, októberben pedig Felvidéken és Kárpátalján is elindítják a magyar kormány által finanszírozott vállalkozói mentorprogramot.
   
Az államtitkár köszöntőjében úgy értékelte: Magyarországon és a közép-európai régióban olyan gazdasági fejlődés ment végbe az utóbbi tíz évben, amelyhez fogható, összefüggő tíz évnyi fejlődés legutoljára az első világháború előtti évtizedben jellemezte ezt a térséget.
   
"A 2022-es választások egyik tétje lesz az is, hogy a magyarországi családtámogatási politikát tovább tudjuk-e vinni, tovább tudjuk-e erősíteni a közösségeinket Magyarországon, a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában. Nyilvánvalóan a nemzetpolitikai eredményeinket csak úgy tudjuk megőrizni, ha ezt a közös munkát tovább folytatjuk" - jelentette ki a nemzetpolitikai államtitkár.
 

MTI
Címkék:
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó