Sokkal előrébb lépett a Semmelweis Egyetem a THE világrangsorában
2021. szeptember 18. 22:58

Sokkal előrébb lépett a Semmelweis Egyetem (SE) a Times Higher Education (THE) szakterületi világrangsorában idén - közölte a felsőoktatási intézmény oktatási rektorhelyettese az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Hermann Péter azt mondta, hogy az orvos-egészségtudományi területen 45 helyezést javítottak az előző évhez képest, a 186. pozícióban végeztek.

Bár az élettudományok nem jelentik a legfőbb profiljukat, ott is 60 helyezést javítottak, a 257. pozíciót szerezték meg.

Több cég is rangsorolja a felsőoktatási intézményeket, de a THE a legrangosabb.

Öt területet néznek: oktatás, kutatás, tudományos publikációk idézése, ipari bevétel és nemzetköziség - közölte Hermann Péter.

Az SE a legjobb magyarországi felsőoktatási intézményként szerepelt az összegyetemi rangsorban, és az európai egyetemek közül a második legnagyobb javulást érte el.

Az élettudomány a biológiai és sporttudományt takarja, az SE-n sportkardiológiával foglalkoznak.

A rektorhelyettes kiemelte, hogy a koronavírus-járvány idején ugyanúgy elvárták tőlük az eredményeket. Akkor is összpontosítottak az oktatásra, a kutatásra.

A pandémia elleni védekezést több ezer hallgató segítette és segíti önkéntesként és kirendeltként - tette hozzá.

Hermann Péter közölte: három éve azt tűzték ki célul, hogy a világ legjobb száz egyeteme közé kerülnek, Európában pedig a felső ötbe jutnak az orvos-egészségtudományi intézmények között. Úgy vélekedett, hogy jó úton haladnak.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a legjobb ötszázon belül "már nagyon sűrű a mezőny", a helyezés megtartása is nehéz.

MTI
Címkék:
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó