Lengyelország végrehajtotta a határkerítés megépítését
2021. szeptember 19. 09:23

Lengyelország befejezte a szögesdrótos kerítés megépítését a Belarusszal közös teljes határán – jelentette be a hétvégén Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője. A hadsereg augusztus végén kezdte meg a három méter magas, 180 kilométer hosszú határzár megépítését, amelynek célja a Belarusz felől érkező illegális bevándorlók feltartóztatása. Litvánia és Lettország is hasonló lépésre szánta el magát, mivel az utóbbi hónapokban felerősödött a migrációs hullám a térségben. Naponta több százan próbálják illegálisan átlépni a belarusz-lengyel határt.

Lengyelország befejezte a határkerítés megépítését

Szögesdrótkerítést állítanak fel a lengyel-belarusz határon augusztus 21-én – MTI/EPA/PAP/Artur Reszko

Varsó és a balti államok hibrid hadviseléssel vádolják az Aljakszandr Lukasenka államfő által vezetett minszki kormányzatot, amely közel-keleti, főleg iraki bevándorlókat utaztat Belaruszba, majd a szomszédos államok határaihoz szállítja őket. Belarusz ezzel kíván bosszút állni az ellene bevezetett uniós szankciókért.

A válság miatt Andrzej Duda lengyel államfő szeptember elején rendkívüli állapotot hirdetett ki a határmenti területeken, rendelkezése harminc napig van érvényben. Az érintett sávban felfüggesztették a gyülekezési jogot és a tömegrendezvényeket, a helyieken kívül más nem tartózkodhat a térségben, a médiát kitiltották a zónából.

Újabb destabilizációs próbálkozások várhatók a Lengyelországot és Litvániát Belarusztól elválasztó határon, hosszú távú konfliktusra kell felkészülni – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken Varsóban, a litván hivatali partnerével, Ingrida ©imonytė-vel közös sajtóértekezleten.

Augusztusban három és fél ezer illegális határátlépési kísérlet történt a lengyel-belarusz határon és 900 bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok, szeptember eleje óta pedig kétezer körül volt a törvénytelen határátlépések száma. Tavaly összesen 122. A vilniusi kormány szerint Minszk idén háromezer illegális bevándorlót küldött eddig litván területre is. Tavaly egész évben összesen nyolcvanegy határsértőt vettek őrizetbe.

Mateusz Morawiecki pénteken közölte: a lengyel hatóságok több mint tízezer, a közel-keleti országokból, mindenekelőtt Irakból, de Szíriából is Belaruszba szállított migránsról tudnak, akiket „a Lukasenka-rezsim a Minszk és Moszkva által ihletett provokációhoz, hibrid támadáshoz” akar felhasználni.

 

magyarnemzet.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó