Benyovszky-emlékkonferencia kezdődött a Magyar Nemzeti Múzeumban
2021. szeptember 20. 22:30

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédet mond a hajdani katona, felfedező, író, Benyovszky Móric születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából zajló Benyovszky-emlékév kiemelt eseményeként rendezett emlékkonferencián a Magyar Nemzeti Múzeumban 2021. szeptember 20-án. MTI/Soós Lajos

Benyovszky Móric példakép lehet a következő generációknak is, négy földrészre jutott el, nagy műveltsége volt, több nyelven beszélt és a szabadságért küzdött. Erről Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A hajdani katona, felfedező, író születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából zajló Benyovszky-emlékév kiemelt eseményén orosz, amerikai, osztrák, francia és tajvani gyűjteményekből a Magyar Nemzeti Levéltárba érkezett eddig ismeretlen Benyovszky-dokumentumokat is bemutatják.

Az emlékév fővédnöke, Potápi Árpád kiemelte: a kutatások nagyon sokat tudnak a 18. században élt történelmi hősünkről, életének számos részletét fedi azonban homály. Hozzátette: az emlékév lehetőséget ad Benyovszky Móricon keresztül kora eseményeiről, a magyar nép nemzetté válásáról is beszélni.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: Benyovszky Móric nagyszerű magyar ember volt, és ennyi idő elteltével is méltán lehetünk büszkék arra, amit hozzátett a magyar kultúrtörténethez.

G. Németh György, a Benyovszky Társaság elnöke arról beszélt, hogy Benyovszky alakját számos legenda őrzi, és ebben írói és történészi fantázia is szerepet játszott.

"Az emlékév célja, hogy ezt megpróbáljuk letisztítani. A tudomány dolga, hogy a 21. század eszközeivel megpróbáljon a valósághoz közelebbi képet rajzolni Benyovszkyról" - mondta.

Arany Krisztina, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője beszámolt arról, hogy a külföldi levéltárakkal való együttműködés eredményeként hónapok óta folyamatosan érkeznek a Benyovszkyra vonatkozó digitális iratmásolatok, amelyek életének izgalmas, új aspektusait mutatják be.

Amberg Eszter, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese elmondta: Benyovszky a modern magyar nemzettudat egyik meghatározó alakjává válik a további tudományos kutatások során.

A konferencián köszöntőt mondott Liu Si-csung, Tajvan magyarországi képviseleti irodájának vezetője is.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója ünnepélyesen kibocsátotta a tízezer forint névértékű ezüst, valamint a kétezer forint névértékű színesfém Benyovszky-emlékérmét.

Mint elhangzott, az emlékévben lesz irodalmi szimpózium Jókai Mór és Benyovszky kapcsolatáról (a nagy író százkötetes életművéből négyet szentelt az utazónak), musicalt mutatnak be Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel a Pesti Magyar Színházban és számos egyéb rendezvény lesz országszerte és a határon túl.

Az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Élt Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon). A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották. Később visszatért Magyarországra, majd újra Madagaszkárra utazott, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új "fővárost", a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntetőexpedíciót küldtek ellene, az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.
   

MTI
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó