Nógrádi: Ki tölti be az űrt Angela Merkel után Németországban?
2021. szeptember 20. 22:49

Vasárnap szövetségi parlamenti választásokat rendeznek Németországban. A véghajrában egyre inkább eldurvul a kampány, sokan pedig arra figyelmeztetnek, hogy az Európai Unió számára rendkívül kellemetlen lenne, ha a Németország Szociáldemokrata Párt nyer, és koalícióra lép a NATO-ellenes szélsőballal.

A Baloldali Párt (Die Linke) kommunista utódpárt korábban közölte, hogy nem hajlandó olyan kormányba belépni, amelyik a NATO tagja, Németország lépjen ki a NATO-ból, egy hete azonban már visszakozott a párt. Mégsem kell szerinte kilépni a NATO-ból, csak a katonai akciókat szeretnék ellenőrizni, és hogy a katonai költségvetést ne emeljék drasztikusan – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Vasárnap volt a három kancellárjelölt vitája, melyen a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) és a Keresztényszociális Uniót (CSU) Armin Laschet képviselte, a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) Olaf Scholz és a Zöldeket Annalena Baerbock. Utóbbi két politikus bejelentette, hogy ők akarnak kormányozni, céljuk pedig CDU–CSU ellenzékbe küldése.

Ám a németek 32 százaléka még nem döntötte el, hogy kire szavaz a vasárnapi választáson – tette hozzá a szakértő.

Angela Merkel kancellár pedig emelt fővel szeretne visszavonulni, vagyis úgy hogy a CDU–CSU kormányon marad. Nincs még egy olyan német politikus – jobb- vagy baloldali –, aki képes lenne a merkeli űrt betölteni, hiszen ő vezette Európát, ő volt a világ legbefolyásosabb női politikusa – mondta a szakértő.

Nincs másik olyan karizmatikus politikus, mint Merkel: Scholz egy kiváló szakember, de nem több, Annalena Baerbock 41 éves, fiatal, tehetséges, de nem egy karizmatikus politikus, Laschet tartományi miniszterelnök nem nőtt fel ahhoz, hogy Németország kancellárja legyen – Nógrádi György szerint pedig emiatt egy űr lesz a német politikában Angela Merkel után.

Januártól a G7-es, tehát a világ hét legfejlettebb gazdasági országát tömörítő szervezet elnöke Németország lesz, vagyis a német szerep fölértékelődik, kulcskérdés, hogy ki lesz a kancellár, és hogy mikor jön létre az új német kormány. Ugyanis amíg nincs új kormán, ügyvezető kancellárként Angela Merkel marad, ezért érdekes kérdés, hogy hány hét vagy hány hónap lesz, amire elosztják a hatalmi pozíciókat.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó