Restaurálni viszik Mihály arkangyal szobrát a pozsonyi Mihály-kapu tornyáról
2021. szeptember 22. 23:01

Több mint 250 év elteltével hétfőn lekerül a Mihály-kapu tornyáról Mihály arkangyal szobra, mivel az egész épületet felújítják és a szobrot is restaurálják. A műalkotást a Régi városházára viszik, átszállítását a járókelők is figyelemmel kísérhetik.

Kép: tasr

„Igazán kivételes alkalom közelről látni egy olyan szobrot, melyet a 18. század közepe óta nem mozdítottak el a helyéről, a több mint 50 méter magas torony tetejéről. Déli 12 órakor a Mihály-kaputól a Mihály utcán és a Nyerges utcán át viszik a Fő térre és a Régi városházára” – tette közzé az óvárosi önkormányzat.

A Mihály arkangyalt ábrázoló szobrot 1758-ban alkotta meg Eller Péter pozsonyi rézműves.
A Mihály-kapu felújítása nyáron kezdődött és 18 hónapig tart, restaurálják az épület összes szobrát és domborművét, és a kapu feletti ólomtáblát. A munkák befejeződése után új, állandó kiállítás nyílik a toronyban.

A Mihály-kapu a város egykori védelmi rendszerének legjobb állapotban fennmaradt része. Azon három műemlék egyike, amelyet a legtöbb turista tekint meg a Pozsonyi Városi Múzeum igazgatása alá tartozó műemlékek közül.

Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó