Abrudbánya, Gárdonyi Géza és Fayköd Mária is Magyar Örökség-díjat kapott
2021. szeptember 25. 16:58

Átadták a Magyar Örökség-díjakat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében Budapesten, az elismeréssel ezúttal is hét kiemelkedő személyiség és intézmény tevékenységét tüntették ki.

vaskarika.hu

A díjban részesül a Gállné Gróth Ilona által alapított Ringató módszer, amelyet az ünnepségen Solymosi Tari Emőke, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a Művészetelméleti Tagozat vezetőjének írása alapján Böszörményi Gergely, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke laudált. A díjazott előzőleg „megénekeltette" a népes – és lelkes – közönséget, emlékezetes élményt szerezve.

A díjat kiérdemlő Kovács Sándor és Pápai Ferenc kárpát-medencei honismereti munkásságát Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai magyar költő, kritikus, etnográfus, műfordító írásban méltatja, levelét Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió vezető szerkesztője olvasta föl. A két kitüntetett óriási tapsot kapott.

Elismerésben részesül Abrudbánya példaértékű küzdelme a magyarság megmaradásáért, amelyről Szőcs Gyula Kálmán szülész-nőgyógyász főorvos, igazságügyi orvosszakértő, az Abrudbányai Magyar Egyesület magyarországi képviselője mondta el értékelését. A díjat Kopenetz Loránd Márton, a helyi magyar hagyományőrző civil szervezet elnöke, az erdélyi Fehér megye bányavárosában dolgozó gyógyszerész vette át: a civil vezető és az Abrudbányáról érkezett népes magyar csapat hatalmas vastapsban részesült.

Magyar Örökség-díjazott lett a XIX. században Gyöngyösön született Bugát Pál orvos, nyelvújító által alapított Magyar Természettudományi Társulat, amelyet írásban Kubassek János geográfus, világutazó, múzeumigazgató laudált.

A díjban részesülő Gárdonyi Géza alkotóművészetét Cs. Varga István, az ELTE BTK nyugalmazott irodalomtörténész professzora méltatta. Az oklevelet és az aranyjelvényt Gazda István tudománytörténész nyújtotta át Keller Péternek, Gárdonyi Géza dédunokájának, a kiemelkedő író kultuszát ápoló mérnöknek. Gazda István jelezte: Gárdonyi Géza lelkes tagja volt az éppen ez alkalommal kitüntetett Magyar Természettudományi Társulatnak, e szervezet kiadványai – könyvek, folyóiratok – ma föllelhetők Gárdonyi egri emlékszobájában. 

A magyar festészet napja is Magyar Örökség lett. Sipos Endre művészetfilozófus avatottan méltatta ezen emlékalkalom jelentőségét.

A keresztény alkotó, Maria de Faykod (Fayköd Mária) hitet sugárzó szobrászművészete is az Aranykönyvbe került. Fayköd Mária eddigi életművéről filmet mutattak be. A neves művésznek – aki 1975-ben ment ki Franciországba, és ott kanadai fehér márvány szobraival hatalmas sikereket ért el – néhány héttel ezelőtt szülővárosában, Balatonfüreden vette át az elismerést. A Balaton parti városban különleges – Eucharisztia című – szobrot állított, annak felavatása szolgált alkalmul a kitüntetés átadására. Fayköd Mária üzenetben tudatta az Akadémia dísztermében ülőkkel, hogy jelenleg a Notre Dame templom megsérült szobrainak helyreállításán dolgozik.

Az ünnepély elnökségében helyet foglalt többek között Deák Ernő Európa-érmes újságíró, a Bécsi Napló főszerkesztője, Vincze László nyomdamérnök, papírmerítő mester, Balassi-érmes hagyományőr és Jelenczki István Szkíta Aranyszarvas-díjas filmrendező. Jelen volt a közönség soraiban Prokopp Mária professor emerita művészettörténész, Balassi-érmes hagyományőr.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó