Merkel szombaton Erdogannal tárgyal
2021. október 15. 20:30

Angela Merkel leköszönő német kancellár szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytat megbeszélést Isztambulban. A német politikus a búcsúlátogatás keretében a kétoldalú kapcsolatok áttekintése mellett számos nemzetközi témát illetően is egyeztetni fog Erdogannal - közölte pénteken a török államfő sajtóhivatala.

A sajtóhivatal egyúttal jelezte, hogy a két politikus az országaik közötti együttműködés fejlesztésének lehetőségeit is megvizsgálja. A német és a török vezető emellett Afganisztán, Szíria, Líbia helyzetét, a Földközi-tenger keleti medencéjében talált energiahordozók ügyét, valamint az Európai Unió és Törökország kapcsolatainak jövőjét is átbeszéli.
   
Merkel és Erdogan politikai karrierjének legkiemelkedőbb közös pontja a Brüsszel és Ankara között 2016 márciusában tető alá hozott menekültügyi megállapodás volt, amely jelentős mértékben fékezte a kis-ázsiai országon keresztül az Európai Unióba tartó emberáradatot.
   
A közelmúltban az afganisztáni helyzet miatt ismét megnőtt a lehetősége egy Keletről Nyugatra tartó migrációs hullámnak, Ankara azonban egyértelművé tette, hogy Törökország már nem bír el további migrációs terhet.
   
Erdogan augusztus közepén például úgy fogalmazott, hogy országának nem feladata, felelőssége és kötelessége Európa "migránslerakatának" lenni.
   
Törökországban él a legtöbb menekült a világon. Köztük legtöbben, mintegy 3,7 millióan a szíriaiak vannak, míg az afgán kolónia a hatóságok becslése szerint nagyjából 300 ezerre tehető.
   
A 2016-os migrációs paktum megkötését követően a német-török kapcsolatok meglehetősen feszültté váltak, miután Törökország eljárást indítva bebörtönzött több német állampolgárt. Ankara ugyanakkor azért neheztelt Berlinre, amiért megtűrte számos, a török vezetés által terroristának tartott személy németországi tartózkodását. A két ország viszonya azóta sokat szelídült.
   
Merkel péntek késő este érkezik Isztambulba. A német és a török vezető a szombati találkozó után közös sajtótájékoztatót tart.

MTI
Címkék:
  • Az EU Gondolatrendőrsége vadabb a volt Szovjetunióénál
    Bogár László: Van a feminizmus, amely destruktív indulattal harcol azért, hogy a nő ugyan biológiailag nagyon is nő maradjon, de szuperférfiként tarolhasson le mindent és mindenkit, főként a hímeket. Aztán van a transzgender, ami még nagyobb indulattal harcol azért, hogy egyáltalán ne is létezhessen lételméletileg sem az, hogy nő és/vagy férfi.
  • Aranyrögök az irodalmi bőségszaruban
    Soltész Márton: Péter számára nem létezett önmagáért való irodalmiság; az irodalmat, annak törzsi hagyományaihoz hűen közösségi élményt adó, rituális-szakrális gyakorlatként művelte, olyan tevékeny jelenlétként, amelynek áldásait mindenkor a közösség – elsősorban annak gondolkodó, önépítő tagjai – élvezi(k).
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
MTI Hírfelhasználó