Terrorcselekménynek nyilvánította a Scotland Yard a képviselő meggyilkolását
2021. október 16. 09:35

Terrorcselekménynek nyilvánította szombaton a londoni rendőrség Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolását.

A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Amess, aki csaknem négy évtizedig volt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja, péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta.
   
Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt.
   
A 25 éves gyilkost elfogták.
   
A vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.
   
A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police - a londoni rendőrség, de terrorelhárító parancsnokságának hatásköre az egész országra kiterjed.
   
Dean Haydon, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a rendőrség terrorelhárítási tevékenységének országos vezető koordinátora a szombat hajnali tájékoztatás szerint terrorcselekménynek nyilvánította a támadást.
   
A beszámoló szerint az eddig elvégzett vizsgálat arra vall, hogy a gyilkosság potenciálisan az iszlamista szélsőségességhez köthető.
   
Az őrizetbe vett 25 éves terroristáról a rendőrség csak annyit közölt, hogy brit, és jelenleg egy essexi rendőrőrsön tartják vizsgálati fogságban.
   
A tájékoztatás szerint eddig két londoni lakcímen kezdődött házkutatás.
   
A Scotland Yard közölte azt is, hogy a jelenlegi álláspont szerint a gyilkos egyedül cselekedett, és a nyomozók nem keresnek mást a bűncselekménye ügyében, bár a támadás körülményeinek feltárását célzó vizsgálat még tart.
   
Sir David Amess 1983 óta volt tagja folyamatosan a jelenleg kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának, és erőteljes állatvédő kampányairól, valamint ugyancsak markáns EU-szkeptikus nézeteiről is közismert volt.
   
Öt éven belül másodszor történt olyan halálos végű támadás Nagy-Britanniában, amelyet parlamenti képviselő ellen követtek el.
   
Jo Coxot, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással gyilkolta meg az észak-angliai Leeds egyik elővárosában egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.
   
Az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták.
   
Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt.
   
Nagy-Britanniában az utóbbi négy évtizedben ötször ért fegyveres támadás parlamenti képviselőket; ezek közül - David Amess pénteki és Jo Cox öt évvel ezelőtti meggyilkolásával együtt - négy volt halálos végű.
 

MTI, Gondola
Címkék:
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó