Szobrot állítanak a székely himnusz szerzőjének, Csanádi Györgynek
2021. október 17. 21:29

Évek óta azon fáradozik a Balázs Ferenc Vegyeskar, hogy szobrot kapjon Székelyudvarhelyen a helyi születésű Csanády György, a székely himnusz szerzője. Több sikertelen próbálkozás után most abban reménykednek, hogy a Haáz Rezső Múzeum udvarán állhat a szobor.

Közel három éve kezdeményezte a Balázs Ferenc Vegyeskar, hogy Csanády Györgyről elnevezett parkot alakítsanak ki a székelyudvarhelyi Zöld utcában, ahol a székely himnusz szerzőjének szobrát is elhelyezhetnék, méltó emléket állítva ezzel a település jeles szülöttjének – írja a Székelyhon.ro portál. Próbálkozásuk azonban rövid távon meghiúsult, hiszen a környékbeli lakók a személyazonossági igazolványaik cseréjétől, illetve a majdani zajongóktól tartva aláírásgyűjtéssel gátolták meg azt.

A kezdeményezők, akiknek törekvéseihez a történelmi vitézi rend tagjai, a Szabad Emberek Pártja (POL) képviselői, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, valamint több civil szervezet is csatlakozott, végül beleegyeztek, hogy akkor csak egy utcát nevezzenek el a híres szerzőről, ami meg is történt a Szél-dombon. Persze a szoborállításról sem mondtak le, így továbbra is folyamatosan egyeztettek erről a polgármesteri hivatal munkatársaival és az önkormányzattal.

Abban reménykedtek, hogy időközben új terek alakulnak ki, amelyek egyikén helyet kaphatna az emlékmű. Amikor ez elhúzódni látszott, javaslatot tettek: a Haáz Rezső Múzeum udvarán legyen kiállítva a mellszobor.

– Erről kell most döntenie az önkormányzat által idén megalapított bizottságnak, amely több szempontból vizsgálja meg a kérdést – tudatta Bíró Edit kóruselnök, a POL önkormányzati képviselője.

Időközben a Csanády Györgyöt ábrázoló mellszobor elkészítése is elkezdődött, a munkával székelyudvarhelyi művészeket bíztak meg. Ennek finanszírozása érdekében vettek részt a Fuss Neki! elnevezésű adománygyűjtő rendezvényen a kezdeményezők, akik más támogatókra is számítanak. Az adománygyűjtés jelenleg is folyik.

Bíró Edit abban bízik, hogy minél hamarabb kiállíthatják a szobrot, hiszen jövőre lesz a székely himnusz bemutatásának századik évfordulója, amelyet méltó módon és megfelelő helyszínen szeretnének megünnepelni.

Hamarosan szobrot állítanak a székely himnusz szerzőjének

A képen Csanády György látható, tüzérként az első világháborúban. Forrás: Csanády György hagyatéka, a Haáz Rezső Múzeum tulajdona 

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
MTI Hírfelhasználó