Románia kisebbségi kormánnyal kezdhet új korszakot?
2021. október 18. 13:54

A román államfő által kormányalakítással megbízott Dacian Ciolos, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke egyszínű USR-kormány számára kért bizalmat hétfőn a parlamenttől, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elutasítása miatt nem sikerült helyreállítania a korábbi hárompárti jobbközép koalíciót, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vett. Ciolos hétfőn terjesztette a parlament elé az általa javasolt USR-kormány névsorát és programját.

Úgy vélekedett: előzetes koalíciós megállapodások nélkül sem lehetetlen, hogy beiktassák az USR kisebbségi kormányát, ha a nagy pártok törvényhozói megértik, hogy az egészségügyi és energetikai válsággal küzdő országnak sürgősen működőképes kormányra van szüksége. Rámutatott: tisztában van egy kisebbségi kormányt fenyegető politikai kockázatokkal, de most nincs idő kísérletezgetni, az USR-t nem a politikai számítás vezérli, hanem megoldást kínál. Szerinte "mindenki jól jár", ha az USR magára vállalja a kormányzás felelősségét a most következő nehéz téli időszakban.

A Ciolos által javasolt kormánylista szerint Dan Barna, az USR alelnöke a külügyi tárcát is vezető miniszterként térne vissza a kormányfőhelyettesi posztra. Rajta kívül az USR többi tisztségviselője is visszatérne azon minisztériumok élére, amelyeket a koalíciós kormányban vezettek az USR kilépése előtt. A liberális és RMDSZ-es tisztségviselők által irányított minisztériumok élére Ciolos többnyire az USR képviselői és szenátorai közül javasolt tárcavezetőt. A beiktatásra váró Ciolos-kormány a halasztást nem tűrő intézkedések sorában további járványügyi szigorításokat irányoz elő, köztük kiterjesztené az uniós zöld kártya használatát valamennyi olyan - állami vagy magánszférában dolgozó - munkavállalóra, aki ügyfelekkel találkozik.

Az USR kormánya 19-ről 5 százalékra csökkentené a villanyáram és földgáz áfáját, és adómentessé tenné a minimálbért. Az USR a parlamenti helyek 17 százalékával rendelkezik. Ciolost egy hete bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő, miután sem a parlamentben 34 százalékos súlyt képviselő, két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), sem az utóbbi két év jobbközép kormányait vezető, 29 százalékos parlamenti erőt képviselő PNL - kormánytöbbség híján - nem tett javaslatot a miniszterelnök személyére.

A Ciolos-kabinetről a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása után rendeznek bizalmi szavazást a bukaresti parlamentben. Amennyiben nem szerzi meg a képviselők és szenátorok több mint felének támogatását, elölről kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések az elnöki hivatalban. Ha Iohannis második kormányfő-jelöltjét is elutasítják, az államfő feloszlathatja a parlamentet.

MTI
Címkék:
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
MTI Hírfelhasználó