„Az EU-nak el kell ismernie Egyiptom migráció ellen tett erőfeszítéseit”
2021. október 18. 15:49

Magyarország a visegrádi partnereivel együtt nagyra becsüli, hogy az elmúlt öt évben sem Egyiptomból, sem pedig Egyiptomon keresztül nem érkezett migrációs hullám Európába, az Európai Uniónak el kell ismernie az ország migráció területén kifejtett tevékenységét - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország nem tartaná helyes politikának, ha az Európai Unió az Európát megvédő országokat negatívan diszkriminálná. „Elfogadhatatlan, és szembemegy az európai biztonság kérdésével, hogy az Európára migrációs nyomást soha nem helyező, azzal soha nem fenyegető országokat az Európai Unió megleckéztesse a támogatásuk helyett” - fogalmazott.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az ülésen Magyarország azt kérte, hogy az Egyiptom számára jóváhagyott 120 millió eurós támogatást minél előbb folyósítsa mindenfajta mesterséges politikai feltételektől mentesen, valamint hogy Kairó megvásárolhassa az egyiptomi határvédelemhez szükséges technológiát. Magyarország szorgalmazza azt is, hogy az EU minél hamarabb hívja össze a társulási tanács ülését Egyiptommal annak érdekében, hogy fenntartsa a párbeszéd csatornáit - tette hozzá Szijjártó Péter.

MTI
Címkék:
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
  • Hazánk megvédi a gyerekeket a genderterrortól
    Szánthó Miklós: Nyíltsisakos támadójátékkal: kíméletlenül le kell rántani a leplet a csirkefogó-vigyorú jóemberkedésről. A liberális felfogás már jó ideje elszakadt az egyén valódi tiszteletétől, mely a jogok és kötelességek egyensúlyát jelenti. Az egyedüli cél ma az, hogy bármilyen emberi vágyat, késztetést emberi joggá transzformáljanak, függetlenül annak erkölcsi tartalmától és közösségre – ideértve a gyermekeket is természetesen – gyakorolt hatásától.
  • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
    Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
MTI Hírfelhasználó