Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny
2021. október 18. 23:29

A 2021/2022-es iskolai évben is meghirdetik a jubileumához érkező Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyt. A többfordulós verseny felvidéki szervezője a felvidéki  Magyar Pedagógusok Szövetsége. A 25. alkalommal megszervezett megmérettetésre a felvidéki magyar alapiskolák 7-8. osztályai, illetve a nyolcosztályos gimnáziumok 2-3. évfolyama tanulóinak a jelentkezését várják.

A verseny főszervezői és meghirdetői a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar. A verseny felföldi szervezője a felvidéki Magyar Pedagógusok Szövetsége, társszervező pedig az SZMPSZ Érsekújvári Területi Választmánya, valamint az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola. Főszervezők: Novák Monika és Ádám Zita.

A verseny célja az anyanyelv értékeinek megőrzése, az anyanyelv iránti szeretet erősítése, a tehetséggondozás, a tehetséges tanulók és a fejlesztőpedagógusok közötti Kárpát-medencei kapcsolatok támogatása.

Célja továbbá a továbbtanuláshoz, a mindennapi élethez szükséges helyesírási készség fejlesztése, a helyesírási ismeretek bővítése, a helyesírási problémaérzékenység, valamint a digitális írástudás fejlesztése is.

A 2021/2022-es tanévben a verseny 1–2. válogatófordulóit, valamint a Kárpát-medencei döntőt digitális verseny formájában rendezik meg mind a magyarországi, mind a határon túli területeken.

A feladatok megoldása online felületen történik. A fordulók lebonyolításáért a regionális versenyszervezők felelnek.

A 3. forduló, a verseny döntője, minden résztvevő számára egységesen, digitális felületen zajlik a központi szervezők rendezésében.

A versenyre korcsoportos kategóriába várják a jelentkezőket: 7. évfolyam, 8. évfolyam, illetve a gimnáziumok, szakközépiskolák ennek a korosztálynak megfelelő évfolyamai (2-3.).

A verseny egyéni írásbeli formában valósul meg. A tanulók a verseny helyszínén évfolyamonként/kategóriánként más-más digitális helyesírási feladatlapot töltenek ki egy központilag megadott online felületen.

A verseny négy fordulóban zajlik: iskolai forduló, szlovákiai regionális forduló, szlovákiai országos forduló, valamint a 2022. május 20-a és 22-e között tervezett Kárpát-medencei döntő. A versenybe való jelentkezés időszaka: 2021. november 1. – 2022. január 10.

A felvidéki intézmények számára az alábbi linken érhető el a regisztráció. További részletek a Pályázati rovatunkban olvashatóak ITT.

PP/Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
MTI Hírfelhasználó