Az ÉVOSZ folytatja Építőipari Hazahívó Programját
2021. október 21. 14:04

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége piaci felmérései évek óta megerősítik, hogy a tervező és kivitelező vállalkozások üzleti tevékenységét legnagyobb mértékben akadályozó tényező a szakmunkás- és mérnökhiány – jelentette a Gondolának az ÉVOSZ.

A képzett munkaerő-hiány részleges pótlásának egyik lehetősége, hogy a külföldön munkát vállalt szakmunkások és mérnökök egy része hazajön és itthon találja meg számításait az építőiparban. Ennek előfeltétele, hogy a jelenlegi építésgazdasági helyzetről, a Magyaroroszágon elérhető családi támogatásokról és kedvezményekről hiteles információkat és konkrét munkavállalási lehetőségre ajánlatokat kapjanak az érdeklődők.

Az ÉVOSZ programja ezt a kettős célt szolgálja.

Az építőipar válságos éveiben, ami 2008-2014 között hosszasan elhúzódott a magyar építési piacon, mintegy 35.000 építőipari szakmunkás és mérnök vállalt munkát a nyugat-európai országokban. Mivel a hazai vállalkozások nem tudtak munkát biztosítani, a kényszerhelyzet soha nem látott nagyságrendben sodorta külföldre egyéni munkavállalónak a magyar szakmunkásokat.

2017. évtől lényegesen megváltoztak az építőipar magyarországi lehetőségei. Évről-évre több mint 20%-kal növekedett a megrendelések és teljesítések mértéke. „A piaci kihívásokat és lehetőségeket kihasználva a vállalkozások jelentős része technológiai korszerűsítésbe, szervezetfejlesztésbe kezdett, jelentős bérfejlesztéseket hajtott végre és meghatározóvá vált a munkaerő béren kívüli megbecsülése is. A foglalkoztatás területén kialakult egy olyan helyzet, ami alternatívát jelent a külföldön munkát vállalók számára. Ez tette lehetővé, hogy az ÉVOSZ elsőként 2019. évben elindíthatta, és 2021-ben ismét meghirdetheti az Építőipari Hazahívó Programját.” – hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A hazahívás előfeltétele, hogy hiteles információt kapjanak a kollégák az építőipar általános helyzetéről és konkrét cégajánlatok mentén dönthessenek az itthoni munkavállalásról. A hazahívás programjában az ÉVOSZ számít az itthoni családi és baráti kötődés hívó szavára és a Kormány otthonteremtési támogatására, valamint adózási kedvezményeire is.

A hazahívó program része a 2021. november 11-re tervezett bajorországi építőipari hazahívó rendezvény is, ami Münchenben kerül megrendezésre a magyar Főkonzulátus közreműködésével, és lehetőséget teremt a kint dolgozók számára, hogy személyesen tájékozódjanak, és tegyék fel kérdéseiket a magyar építőipar meghatározó szakértőinek, vezetőinek, valamint a Kormány képviselőinek.

Az ÉVOSZ hazahívó programját megalapozza, hogy a tervező és építőipari vállalkozások várakozásai szerint az elkövetkezendő években bővülő piacra, biztos munkaellátottságra számítanak minden területen, valamennyi építőipari alágazatban.

A müncheni rendezvényen résztvevők, érdeklődők olyan céges munkaadói ajánlatokra és személyes konzultációkra számíthatnak, ami többek között kitér a bérezésre, az egyéb juttatásokra, beosztásokra, személyre szabott életutakra.

Bővebb információk folyamatosan megtalálhatók az ÉVOSZ hazahívó programját és eseményeit bemutató internetes felületen: (https://evosz.hu/%C3%A9p%C3%ADt%C5%91ipari-hazah%C3%ADv%C3%B3-program), valamint a rendezvény Facebook eseményénél: (https://www.facebook.com/events/1316183838802150?ref=newsfeed ) – zárul az ÉVOSZ Gondolának elküldött jelentése.

gondola
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó