Meghalt Mádl Dalma - MKPK: egész életével az egyház tanítását közvetítette
2021. október 22. 16:52

Mádl Dalma egész életével az egyház tanítását közvetítette - reagált a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegyének pénteki halálhírére.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: "hálával tartozunk Istennek, hogy Dalma asszony köztünk élt és áldozatos munkásságával, valamint egész életével az egyház tanítását és a krisztusi szeretetet közvetítette az emberek, a társadalom felé.
   
A püspöki kar együttérzését fejezte ki a gyászoló családdal a magyar katolikus közösség nevében.

"Imáinkban megemlékezünk Dalma asszonyról, kérve a Mindenhatót, jutalmazza őt az örök élet boldogságával" - írták.
 
Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye nyolcvannyolc éves korában, péntek hajnalban hunyt el.

Mádl Dalma Némethy Dalma néven 1932. november 9-én született Pécsett. A budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban érettségizett 1951-ben. 1955-ben kötött házasságot Mádl Ferenccel.
   
1957-ben Budapesten, a Kertészeti Kutató Intézetben, majd 1964-től a Budapesti Műszaki Egyetemen a Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszék kutatócsoportjánál dolgozott.

Mádl Ferenc köztársasági elnöksége idején, 2000 és 2005 között számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt, majd e tevékenységét férje mandátumának lejárta után is folytatta.
   
Haláláig a Katolikus Karitász jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedett.
   
Munkásságát 2005-ben Polgári Magyarországért díjjal, 2012-ben Magyar Szabadságért díjjal ismerték el.

MTI
Címkék:
  • Az EU Gondolatrendőrsége vadabb a volt Szovjetunióénál
    Bogár László: Van a feminizmus, amely destruktív indulattal harcol azért, hogy a nő ugyan biológiailag nagyon is nő maradjon, de szuperférfiként tarolhasson le mindent és mindenkit, főként a hímeket. Aztán van a transzgender, ami még nagyobb indulattal harcol azért, hogy egyáltalán ne is létezhessen lételméletileg sem az, hogy nő és/vagy férfi.
  • Aranyrögök az irodalmi bőségszaruban
    Soltész Márton: Péter számára nem létezett önmagáért való irodalmiság; az irodalmat, annak törzsi hagyományaihoz hűen közösségi élményt adó, rituális-szakrális gyakorlatként művelte, olyan tevékeny jelenlétként, amelynek áldásait mindenkor a közösség – elsősorban annak gondolkodó, önépítő tagjai – élvezi(k).
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
MTI Hírfelhasználó