Barbados végleg elszakad a brit monarchiától
2021. október 24. 09:11

Függetlenségének 55. évfordulóján Barbados régóta áhított vágya végre beteljesül: a karibi térség szigetállama ugyanis ekkor tervezi kikiáltani a köztársasági államformát. A november 30-i eseményen iktatják be hivatalába az ország új elnökét is, aki II. Erzsébet királynőt váltja az államfői szerepében.

Sandra Masont szerdán kétharmados többséggel szavazta meg az ország elnökének a barbadosi parlament. Közleményükben kinyilvánították, hogy az első államfő megválasztása mérföldkőnek számít a köztársaság felé vezető úton.

Barbados miniszterelnöke, Mia Mottley fontos pillanatnak nevezte az elnökválasztást az ország történelmében.

– A nő, akit most megválasztottunk elnökünknek, ízig-vérig barbadosi, nem tetteti magát senki másnak, és tükrözi azokat az értékeket, amelyek minket jellemeznek – örvendezett a miniszterelnök. A jogi végzettségű, 72 éves Sandra Mason 2018 óta az ország főkormányzója, és ő volt az első női tagja a barbadosi fellebbviteli bíróságnak is. A miniszterelnök hozzátette: bíznak abban, hogy továbbra is fenntarthatják a kapcsolatot a brit uralkodóval.

A karibi sziget kormánya tavaly jelentette be a tervét, miszerint végleg maguk mögött hagynák a gyarmati múltat.

Az alkotmányt vizsgáló barbadosi bizottság még 1998-ban javasolta, hogy váltsanak köztársasági államformára, amit a 2018-ban leköszönő előző miniszterelnök is szorgalmazott.

Az apró, alig 439 négyzetkilométeres és mintegy 300 ezer lakosú sziget 1966-ban kiáltotta ki a függetlenségét, számos másik egykori brit gyarmathoz hasonlóan azonban megtartotta az alkotmányos monarchiát, bár a brit uralkodónak valójában csak ceremoniális szerepe maradt.

Nem Barbados az első olyan ország a volt brit gyarmatbirodalmon belül, amely elszakad a monarchiától, bár már majdnem három évtizede nem volt példa hasonló esetre.
Legutóbb, 1992-ben a kelet-afrikai Mauritius döntött úgy, hogy búcsút vesz a királynőtől. A karibi térségben jellemzően a függetlenség elnyerését követő néhány évben söpört végig egy elszakadási hullám: 1970-ben Guyana, 1976-ban Trinidad és Tobago, majd 1978-ban a Dominikai Köztársaság vált meg a monarchia intézményétől.

Queen Elizabeth II, who is the head of state in the UK and 15 other Commonwealth realms, including Canada, Australia and New Zealand, will be dropped as monarch by Barbados next year.

vajiramias.com

Ahogyan korábban lapunk is beszámolt róla, jelenleg még 15 ország tartozik II. Erzsébet „birodalmába”, beleszámítva olyan óriásokat is, mint Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland. A változás elsősorban két országban van terítéken: az ugyancsak karibi Jamaicában, ahol belpolitikai nehézségek hátráltatják a döntést, valamint Ausztráliában. Utóbbiban 1999-ben népszavazást is tartottak a kérdésben, ám akkor a köztársaságpártiak alulmaradtak, de bő húsz évvel később az ügy még mindig nem került le a napirendről.

Wazim Mowla, az Atlantic Council amerikai agytröszt munkatársa a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az elnökválasztásból Barbados bel- és külföldön egyaránt profitálhat.

– A kis fejlődő karibi sziget felkerülhet a világ politikai térképére, és jelenlegi vezetésének is javára válhat ez a nacionalista lépés – elemezte a barbadosi fejleményeket Wazim Mowla. Hozzátette: nem tartja valószínűnek, hogy egyhamar követik az ország példáját más karibi vezetők. 

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
  Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
 • Magyarország nem fordulhat vissza
  Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
 • Az orosz medve nem játék
  2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
MTI Hírfelhasználó