Egy hét alatt tízezer magyar került orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
2021. október 25. 15:52

Az NNK figyelőszolgálatában résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2021. október 11-17. között az országban 10 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A 41. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:

a betegek 24,0%-a 0-14 éves gyermek,
31,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt.
32,7%-uk a 35-59 évesek,
12,1%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az érintett héten összesen 33 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A "sentinel" orvosok által beküldött 16 minta, és a hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 17 minta influenza-negatívnak bizonyult.

Négy betegnél légúti óriássejtes vírus (RSV) kóroki szerepét igazolták. A 41. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. A megbetegedések egy Fejér megyei óvodában fordultak elő. A beküldött légúti mintákból két betegnél a laboratóriumi vizsgálatok RS vírus jelenlétét mutatták ki. 2021. év 40. - 41. hete között összesen 52 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, influenza vírus okozta fertőzést nem igazoltak. Tíz megbetegedés hátterében RSV fertőzés állt.

InfoStart
Címkék:
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó