Varga Judit: Franciaországban bekapcsolt Európa immunrendszere
2021. november 10. 17:51

Túl messzire ment a liberális píszí, de Franciaországban az emberek megmutatták, hogy számít a véleményük - írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. A politikus arra reagált, hogy az Európa Tanács a franciák felháborodására hivatkozva végül úgy döntött, visszavonja kampányát, amely a hidzsáb viselésének népszerűsítésével azonosította a szabadság fogalmát.

A francia társadalom hatalmas felháborodására az Európa Tanács visszavonta az általa finanszírozott hidzsáb viselését népszerűsítő reklámkampányt. Annak a hidzsábnak a népszerűsítését, amelynek a jelentése teljesen szembemegy Európa kulturális hagyományaival és értékeivel és amelytől ma több millió nő szabadulna meg – írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

A tárcavezető szerint az ilyen esetek mutatják meg igazán mennyire fontos, hogy Európában mindenki hallassa a hangját és beleszólhasson abba, hogy milyen Európát szeretne.

„A liberális píszí túl messzire ment, de az emberek résen voltak és megmutatták, hogy számít a véleményük” – fogalmazott a miniszter.

Mint azt csütörtökön megírtuk, az Európa Tanács a korábbi napok közfelháborodására hivatkozva úgy döntött, visszavonja a sokszínűséget propagáló, a közösségi oldalakra optimalizált és széles körben terjesztett gyűlöletbeszéd-ellenes plakátkampányát, amely a hidzsáb viselésének népszerűsítésével azonosította a szabadság fogalmát.

A francia elnökjelöltek is reagáltak a hidzsabot népszerűsítő kampányra. Marine Le Pen, jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke a Twitteren úgy fogalmazott: „A nők akkor válnak szabaddá, amikor leveszik a fátylukat, nem pedig fordítva”

Valérie Pécresse konzervatív főpolgármester-jelölt szerint pedig a fejkendő „nem a szabadság, hanem a behódolás szimbóluma”.

Az 2022-es elnökválasztás egyik potenciális jelöltjeként is ismert Eric Zemmour az elsők között kommentálta a kampányt. A jobboldali esszéistát, újságírót 2018-ban ítélték el valláson alapuló gyűlöletbeszédért, miután kijelentette, hogy Franciaországot „az elmúlt 30 évben megszállták”a muszlimok.

Ismeretes, a francia parlament a nyáron egyhangúlag betiltotta a hidzsáb, a burkini és a hozzájuk hasonló, női testet elfedő ruhák nyilvános helyeken való viseletét a 18 év alatti fiatalok esetében. A törvény értelmében csak azok hagyhatják el otthonukat Franciaországban, akik nem takarják el teljes testfelületüket különböző sötét színű ruhadarabokkal. A francia parlament egyik jobboldali szenátora, Bruno Retailleau akkor elmondta, komoly előrelépésként értékeli a határozatot, hiszen eddig szexistának és jogsértőnek minősítették azokat a döntéshozókat, akik a nők alapvető emberi jogai melletti kiállásuknak adtak hangot a burka és hidzsáb betiltásával.

A képviselő hozzáfűzte, jól tudja, hogy mindez része az iszlám kultúrának és ideológiának, egyúttal figyelmeztetett: a keresztény nyugaton nincs helye a nemek ilyen eszközökkel való megkülönböztetésének, Franciaországban ugyanis már lezajlott a felvilágosodás.


 
hirado.hu
Címkék: