A világ legjobb programozó diákjai érkeznek Szegedre
2021. november 15. 11:43

Azokat a valós problémákat is reprezentálják a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia feladatai, amelyekkel a jövő programozói találkoznak majd. A Szegeden megrendezendő versenyre több mint száz ország legjobb fiatal programozóit várják. Nagyszabású, fontos nemzetközi rendezvényre készül Szeged: 2023-ban itt rendezik meg a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics, IOI). A rendezésre a 2019-es IOI-n a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ NKft.), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) pályázott közösen, az eseményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja.

A konzorciumvezető DJ NKft. ügyvezetője, Jobbágy László a Magyar Nemzetnek elmondta, a verseny lebonyolítását megelőző tárgyalások jól haladnak. Felidézte: Magyarország egyszer már otthont adott az eseménynek, mégpedig 1996-ban, Veszprémben. Egyébként a legelső ilyen jellegű megméretés 1989-ben volt, akkor még tizenhárom ország részvételével, 2023-ban pedig már mintegy száz ország diákjai lesznek ott a diákolimpián. – A középiskolás diákoknak rendezett, a világ legrangosabb versenyprogramozási eseményén a korosztályos tudás legmagasabb szintje képviselteti magát.

Ezek a diákok olyan tudással rendelkeznek, amivel gyakorlatilag már azonnal el tudnak helyezkedni a szakmában, közülük a legtöbben akár már a középiskolás éveik alatt is dolgoznak. Programozásban, algoritmizálásban a végzett egyetemisták szintjén vannak, persze mindig van hová fejlődni, de voltaképpen a világ legjobb egyetemeire már így is megvan a belépőjük – írta le a verseny színvonalát Jobbágy László. Elmondta: négyfős csapatokat várnak, a tanárokkal, kísérőkkel együtt mintegy 1200–1500 vendégre számítanak. Minden résztvevőnek ugyanolyan feltételeket kell teremteni, tehát négyszáz teljesen ugyanolyan számítógépet kell beszerezni, de a tanárok és az internet sem nyújthat segítséget a versenyzőknek.

A nyolcnapos esemény kulturális kikapcsolódásra is lehetőséget ad majd. A kétszer félnapos versenyen kívül (amelyen összesen tíz-tizenkét feladatot kell megoldani) változatos programokkal is készülnek a szervezők. – Azért is előnyös, hogy Szegeden lesz a diákolimpia, mert az SZTE-n igen komoly programozói műhely működik. Emellett a lézerkutató központ, az ELI is érdekes lehet a reál beállítottságú diákoknak, a laborokat, műszereket, kutatóintézeteket is megtekinthetik majd. Kultúrára és szórakozásra pedig Szeged nyár végi, ősz eleji programjai kiválóan alkalmasak. A diákolimpia szervezésekor kiemelt szerepet kap, hogy 2023-ban, Neumann János születésének 120. évfordulóját is ünnepeljük majd, ő talán a legismertebb magyar tudós a világon, ám mégis kevesen ismerik a származását.

Ezen szeretnénk változtatni, tudatosítani, hogy az az ember, aki nélkül ma nem létezne számítógép, magyar földön született – hangsúlyozta Jobbágy László. A jubileumhoz kapcsolódóan a DJ NKft. pályázatot tett közzé honlapján az IOI 2023 logójának tervezésére. A pályázat célja a rendezvény szellemiségéhez illeszkedő egyedi és jól azonosítható szimbólum megalkotása, mely kifejezi Magyarország, Szeged és a rendezvény értékeit. Az ügyvezető a diákolimpia feladatairól is szót ejtett, érdekességként említve, hogy azok nagyrészt állandók, nem függenek a technológiáktól.

– Persze a számítógépek általános teljesítménye százszorosa, ezerszerese annak, amiket 1996-ban használtunk, így jóval nagyobb adathalmazok kezelhetők – és alapvetően ez a feladat –, a mögöttük lévő algoritmusok közel azonosak, mint a korábbi versenyeken, ezért lehet is készülni a megméretésre. A tudomány slágertémái, mint a mesterséges intelligencia, a képfeldolgozás komoly ismereteket igényel az algoritmusok terén, ezt a feladatok is tükrözik majd: reprezentálják azokat a valós problémákat és kihívásokat, amelyekkel a jövő programozói találkozni fognak – fejtette ki a Jobbágy László.

Elmondta azt is, hogy az NJSZT évek óta tehetséggondozó programot működtet azzal a céllal, hogy országszerte a kiemelkedő tudású gyerekeket felkészítsék erre és más hasonló versenyekre is. – Remélem, hogy ez a munka 2023-ra beérik és a magyar versenyzők több aranyérmet is szerezhetnek. A hazai diákok közül az elmúlt esztendőben majdnem minden versenyző érmes lett, az eddigi 33 informatikai diákolimpián pedig 13 arany-, 36 ezüst- és 46 bronzérmet szereztünk – fejtette ki Jobbágy László.

Magyar Nemzet
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó