Csökken a vallásgyakorlók száma a lengyel fiatalok körében
2021. november 24. 21:37

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Az utóbbi harminc évben viszonylag magas szinten maradt a magukat hívőnek valló lengyelek száma, bár bizonyos csökkenő tendencia észlelhető. Gyorsabban apad viszont a vallásgyakorlók száma, különösen a fiatalok körében - derül ki a lengyel állami statisztikai hivatal szerdán közzétett felméréséből.

Míg 1992 márciusában a megkérdezettek 94 százaléka minősítette magát hívőnek, illetve mélyen hívőnek, idén augusztusra ez a csoport valamivel kisebb volt, 87,4 százalékot tett ki - ismertette a felmérési eredményeket a lengyel állami statisztikai hivatal (CBOS).
   
A jelentésben megjegyzik: a vallásosság továbbra is magasabb arányban jellemző a nőkre, mint a férfiakra, és ezen mit sem változtatott a nők társadalmi szerepének és műveltségi szintjének növekedése, valamint az abortusztörvény módosítása elleni tavaly őszi tiltakozások.
   
A deklarált vallásosságnál gyorsabban csökkent viszont az utóbbi három évtized folyamán a vallásukat rendszeresen gyakorlók száma. Míg 1992-ben a katolikus lengyelek 69,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer részt vesz szentmisén, idén ez a csoport 42,9 százalékot tett ki.
   
Ezzel együtt nőtt a templomba nem rendszeresen járók, illetve a vallást egyáltalán nem gyakorlók száma - az utóbbi csoportba idén már a válaszadók 24,1 százaléka tartozott.
   
A 18 és 24 éves korcsoportban 1992-ben 93 százalékos, 2021-ben pedig 71 százalékos volt a hívők aránya. A fiatal vallásgyakorlók aránya viszont három évtized alatt 69 százalékról 23-ra zsugorodott. Az utóbbi években ebben a korcsoportban érzékelhető a legdinamikusabban csökkenő tendencia a vallásos hitet, valamint a vallásgyakorlást illetően.
   
A vallásgyakorlástól történő elfordulás folyamata az egész társadalomban tavaly májustól gyorsult fel jelentősebben. Ezt a jelenséget a CBOS jelentése egyrészt az egyházi személyek által kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésekkel összefüggő, az utóbbi hónapokban nyilvánosságra került botrányokkal, másrészt a Covid-19 járvánnyal járó egészségügyi szigorításokkal magyarázza.
 

MTI
Címkék:
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
  • Nem tud titkot tartani a dán titkosszolgálat?
    A politikus az elmúlt években több olyan interjút adott, amiben lényegében megerősítette az együttműködést az egyik legnagyobb amerikai hírszerző ügynökséggel, sőt azt is „kikotyogta”, hogy az alku még Bill Clinton elnöksége idején jött létre.
MTI Hírfelhasználó