Városünnep Gyergyószentmiklóson
2021. november 24. 23:04

Nem marad el a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Napok, de a megszokottnál kevesebb rendezvény lesz, főzőverseny, dísztanácsülés és a testvértelepülések fogadása nélkül. Nem marad idén városünnep nélkül Gyergyószentmiklós sem, holott korábban úgy tűnt, hogy ez így lesz.

 Mégsem marad el a városünnep Gyergyószentmiklóson

Képünk illusztráció • Pinti Attila

December 4-6. között rendezik meg a Szent Miklós Napokat, nagyobb tömegrendezvények nélkül – derült ki szerdán. A városházi alkalmazottak a rendezvényeket három kategóriába sorolták: lesz, amit csak online lehet követni; lesz, amibe online és jelenléttel is be lehet kapcsolódni; illetve olyan is, aminek csak azok lesznek részesei, akik ott lesznek az adott programponton. Újdonság, hogy díszvendége is lesz a rendezvénysorozatnak, Magyarország bukaresti nagykövetét hívták meg a Szent Miklós Napokra.

Mint kiderült, december 4-én, szombaton főként a sporté lesz a főszerep. A mozgás mellett gyermekeknek szóló foglalkozásokat is hirdetnek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Ház termeiben. A Szent Miklós-napi Zsibongóra előzetes regisztrációval mehetnek az óvodások és a diákok. A városnapok első napján Jánossy Alíz 100 gyergyószéki recept több mint 100 gyergyószéki háziasszony, valamint a Baby szakácskönyve című kötetek bemutatójára is sor kerül. December 5-én vasárnap a zenén lesz a hangsúly. A déli gyertyagyújtást követően a főtéren román nyelvű kolindák hangoznak el a Sf. Nicolae Gimnázium diákjainak közreműködésével. Kiemelt program a Made in Gyergyó címet viselő beszélgetés, amelynek keretében a négy gyergyószentmiklósi zenekar, a Bagossy Brothers Company, a No Sugar, a 4S Street és a Teddy Queen néhány tagja osztja meg mikulásjárással, ünnepekkel kapcsolatos élményeit.

A beszélgetést feldolgozások szakítják meg, a Salamon Jam Orchestra a négy együttes dalait adja elő. A Szent Miklós templomban adventi zenei áhítaton vehetnek részt a klasszikus zene szerelmesei, este pedig a My Jazz Band lép fel a Yourlivingroomban. A Szent Miklós Napok keretében hagyománnyá vált kreatív pályázatokat idén kizárólag online hirdették meg a szervezők az óvodások és kisiskolások számára A Mikulás szánja című rajzpályázat mellett A Mikulás krampuszai elnevezésű versmondó és énekpályázatot ajánlják.

A V-VIII., illetve a IX-XII. osztályos diákok tematikus meseíró versenyre nevezhetnek, illetve az ünnepekre való készülődést megörökítő fotópályázatot is hirdetnek. A pályázatokkal kapcsolatos további részletek a Szent Miklós Napok oldalán találhatóak. A pályamunkákat december 2-ig lehet elküldeni az info@gymk.ro e-mailcímre, jelölve a pályázó nevét, életkorát és a tanintézményt.

A tavalyi évhez hasonlóan a városi Mikulások idén is útnak indulnak vasárnap délután. Hétfőn lesz a Szent Miklós templom búcsúünnepe, a HalVirág Bábszínház Macskacicó című bábelőadása, a Figura Stúdió Színház Hol vagy te paszományos című új előadása, valamint egy román nyelvű szórakoztató műsor, a bukaresti Constantin Tănase Színház vendégszerepel a Művelődési Házban .

A programokon való részvétel az érvényes járványügyi szabályok betartásával lehetséges; az eseményekre kizárólag zöldigazolvánnyal rendelkező személyek mehetnek be, kivéve a 12 éven aluli gyermekeknek szóló rendezvények, kötelező a védőmaszk viselése, illetve a távolságok betartása. A helyek száma korlátozott, ezért regisztráció szükséges a Szent Miklós Napok oldalán vagy a 0787-755 294-es telefonszámon.

szekelyhon.ro
Címkék:
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
  • Nem tud titkot tartani a dán titkosszolgálat?
    A politikus az elmúlt években több olyan interjút adott, amiben lényegében megerősítette az együttműködést az egyik legnagyobb amerikai hírszerző ügynökséggel, sőt azt is „kikotyogta”, hogy az alku még Bill Clinton elnöksége idején jött létre.
MTI Hírfelhasználó