Génkapocs - családi tárlat a Támogatáskezelő aulájában
2021. november 25. 11:22

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a kultúra és művészetek elhivatott támogatójaként kiállítássorozatot szervez, hogy ezzel is segítse a tehetséges művészek széles körben való megismertetését. A MANK Nonprofit Kft-vel közös, „Staféta” elnevezésű új programsorozatuk első kiállítását „Génkapocs II.” címmel a Támogatáskezelő székházának aulájában nyitották meg.

Monszpart Zsolt és Farkas Ádám – Képek: Támogatáskezelő

A rendezvény fővédnöke: Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, aki beszédet mondott a nyitóeseményen, köszöntve az alkotókat és a művészet barátait.

Az államtitkár és a művészcsalád tagjai.

Új tárlatuk fókuszában az inspiráló, példamutató, értékteremtő család áll. Kiállításuk színes anyagát a szentendrei Farkas dinasztiától kaptuk, akik ezer szálon kapcsolódnak a művészet számos formájához: szobrászathoz, festészethez, zenéhez, fotó- és textilművészethez egyaránt.

A tehetség életünk képlékeny és nehezen megfogalmazható adománya. Képesség, adottság, tanult minták és a jól befektetett energia egysége kell ahhoz, hogy a tehetség kibontakozhasson, maga és környezete – előbb családja, majd hazája – számára testet ölthessen és hathasson. A magyar képzőművészet történetében számos olyan családdal találkozhatunk, ahol egy-egy gyermek folytatta a szülő hivatását, de olyan dinasztiával, ahol négy generáció szinte valamennyi tagja a művészet területén tevékenykedik, alig.

Rákossy Anikó festő- és grafikusművész és férje, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett szobrászművész, Farkas Ádám nemcsak folytatták a szüleiktől örökölt mesterséget, és építettek megkérdőjelezhetetlen jelentőségű életművet, de családjukkal példát is állítottak arról, hogyan lehet tehetséges gyermekeket olyan környezetben nevelni, ahol az alkotás anyanyelv, ahol az önkifejezés, az autonóm művészi létezés ugyanolyan természetes, mint egy meghitt vasárnapi ebéd – fogalmaz a tárlat prospektusában Tardy Anna, a kiállítás kurátora.

A Támogatáskezelő kiállításán Rákossy Anikó gazdagon burjánzó képterei, Farkas Ádám a természet geometriájából és esztétikájából merítkező szobrai, Farkas Zsófia amorf bronz és alumínium figurái, Farkas Borbála a pamut melegségét és a geometria szigorát szembeállító textilképei, és Strauss Emma hagyományokra, szokásokra reflektáló fotográfiái vallanak a különleges családról. Műveiken keresztül bemutatják, hogyan szövődnek össze a különböző módokon megnyilvánuló, autonóm, mégis összetartozó művészi világok.

A tárlat az aktuális járványügyi szabályozások szerint tekinthető meg 2021. november 25-től 2022. január 6-ig, munkanapokon 10 és 16 óra között.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója és Feledy Balázs M. S. mester-díjas művészeti író.

A megnyitón a család legifjabb férfi sarja Barakonyi Brúnó és társai, Neuschl V. Armand és Baranyi Bence zenéltek.

Farkas Ádám a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Munkácsy díjas Érdemes Művész. Nemzetközileg is elismert szobrászatát a természet szeretetéből és tiszteletéből táplálkozó idealizmus jellemzi. A szobrászat hagyományos eszközeivel tiszta eszmeiséget közvetít, egyszerű formákból építkező plasztikákat készít. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán ismerkedett meg feleségével Rákossy Anikóval. A festőnő alkotásait belső tájképeknek tekinti. Festményeit ismétlődő absztrakt motívumokból és meleg, pasztell színharmóniákból építi fel. Művészetére egyaránt jellemző a dekorativitás és a szorongó, nehéz érzésekkel teli atmoszféra.

A házaspár első gyermeke, Farkas Borbála, aki franciaországi tanulmányait követően a korai anyasággal járó befelé fordulás otthonos, meghitt világában kezdte el igazán textilművészeti munkáját. Művészetére nagy hatással volt a francia életvitel, textil-, és lakáskultúra. Testvére, Farkas Zsófia művészete az angolszász műanyagszobrászat eszmeiségével mutat rokonságot. Szobrászatával egy sajátos, szinte meseszerű világot teremt. Szobrainak két leggyakoribb motívuma a nőies, öblös félgömb és a férfias, elnyúló csápok, nyúlványok: ezek együttléte, dinamizmusa adja alkotásainak izgalmas, mozgalmas aspektusát. A művésznő fia, Barakonyi Brúnó zenéjével színesítette a családi tárlat megnyitóját, míg Farkas Borbála lánya, Strauss Emma fotóival járult hozzá a kiállításhoz. Dokumentarista jellegű fotográfiái fókuszában az ember áll, elsősorban a keleti régiókban élő, társadalomban alárendelt, szegény néprétegek – férfiak és nők, fiatalok és idősek, hagyomány és modernitás kerül lencsevégre, hogy apró építőkövekként családdá, közösséggé álljanak össze.

A Támogatáskezelő küldetése hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar emberek a saját kreativitásukkal, tehetségükkel, szakértelmükkel a lehető legjobban boldoguljanak itthon és a Kárpát-medencében. A rendezvény és a kiállítás szponzoraink, az Allianz Hungária Zrt. és az MKB Bank jóvoltából valósult meg. 

gondola
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
 • Több mint hatszáz dzsihadistát tartanak megfigyelés alatt Belgiumban
  Több mint hatszáz, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, amely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
MTI Hírfelhasználó