Hatvan éve lett Sztálinvárosból Dunaújváros
2021. november 25. 23:09

Dunapentele volt, 1951 áprilisában város lett, és november 7-én fölvette a Sztálinváros nevet.

sztalinvaros.htomi77.hu

Kötelező volt, hiszen a blokk országaiban már mindenhol viselte város a nagy vezér nevét.

Ám az egykori Római Birodalom Intercisa erődjére alapozott település 1956-ban – már október 24-én – visszakapta a Dunapentele nevet.

A Sztálin Vasmű a Dunai Vasmű nevet vette fel.

Érdekes párhuzam: a vörös hadsereg által vívott sztálingrádi csatát egy időben volgográdi, majd volgai csatának kezdte nevezni a szovjet történetírás.

Nem sokáig maradt Pentele a város, a szabadságharc leverése után jött megint a sztálini korszak...

Ám 1961. november 25-én az iparosodott település a Dunaújváros nevet vehette föl.

Fölvetődött a Dunavasvár, a Vasvárad és az Acélváros név is. Az Elnöki Tanács a Dunaújváros név mellett határozott. 

Talán mintát adott ez Tiszaszederkénynek, amelyet még 1990-ben is Leninvárosnak hívtak. Tiszaújváros lett belőle.

Dunaújvárosban a sztálintalanítás jól haladt: a Sztálin út nevét Vasmű útra, a Stalinstasdt tér nevét Marx Károly térre változtatták - írja a Dunaújvárosi Hírlap 2021 november 25-ei száma.

 

gondola
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó