Férfi kosárlabda vb-selejtező - Portugáliai diadallal kezdtünk
2021. november 26. 21:31

A magyar férfi kosárlabda-válogatott hatpontos győzelmet aratott Portugáliában a világbajnoki selejtezősorozat pénteki nyitányán.

    Eredmény:

    E csoport, 1. forduló:

Portugália-Magyarország 75-81 (15-20, 18-18, 16-23, 26-20)

    A magyar pontszerzők: Perl 19, Vojvoda 17, Keller 15, Eilingsfeld 15, Filipovity 7, Váradi 6, Benke 2

Az Ivkovics Sztojan szövetségi kapitányt és a játékosok közül Golomán Györgyöt pozitív koronavírusteszt miatt nélkülöző nemzeti csapat - melyet ezúttal Pór Péter szövetségi edző irányít - szerdán érkezett meg a Porto mellett található Matosinhosba. Ami az ellenfelet illeti, éppen Magyarországtól szenvedte el fennállása legnagyobb vereségét 1973-ban (115-46), és legutóbb, a 2015-ös Eb-selejtezőben mindkét alkalommal az Ivkovics-gárda bizonyult jobbnak.
   
A pénteki meccs előtt bizonytalan volt, hogy a válogatott egyik vezére, a bokasérüléssel küszködő Vojvoda Dávid vállalja-e a játékot, az Alba Fehérvár játékosa azonban ott volt a kezdőötösben.
   
A vendégek első kosarát a csapatkapitány Keller Ákos dobta, majd 4-4 után a válogatott Eilingsfeld János révén egy 6-0-ás rohammal elhúzott. A portugálok 2-0-nál, 25 másodpercig vezettek utoljára, de leszakítani nem sikerült őket, a nagyszünetben 33-38 volt az állás. A félidei statisztika alapján a magyarok egyetlen tripla nélkül is kézben tartották a meccset, húsz perc elteltével Eilingsfeld 11, Perl Zoltán pedig 10 pontnál tartott.
   
Fordulás után tíz pont fölé nőtt a különbség, Vojvoda két hármast is bedobott, a 14-3-as roham hatására 16 pontos hátrányban már megroggyanni látszottak a hazaiak. A magyarok magabiztosan őrizték előnyüket, az utolsó negyed 49-61-ről indult. Ebben a portugál együttes minden erejét mozgósítva két pontra felzárkózott (70-72), de Perl és Keller fontos kosaraival sikerült kicsikarni a győzelmet.
   
A válogatott hétfőn az olimpiai ezüstérmes Franciaországot fogadja Kaposváron. Jövő februárban kétszer Montenegró következik, majd júliusban újabb két meccsel zárul a selejtezős program.
   
A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Az első három szakaszban - jövő júliusig - a nyolc kvartett csoportmeccsei zajlanak, minden négyesből az első három-három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a megmaradt 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a vb-re.
   

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a jövő szeptemberi Európa-bajnokságra, amelynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.
   
A 2023-as világbajnokságnak Indonézia, Japán és a Fülöp-szigetek ad otthont. A 32-es mezőnyben az utóbbi két rendező ország mellett - Indonéziának selejtezőt kell vívnia - öt afrikai, hét amerikai, hat ázsiai-óceániai és 12 európai csapat kap helyet.

    Csapatunk további menetrendje:
    
november 29., Kaposvár: Magyarország-Franciaország 18.00

február 24.: Magyarország-Montenegró

február 27.: Montenegró-Magyarország

július 1.: Magyarország-Portugália

július 4.: Franciaország-Magyarország
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A „harangzúgásos" magyar irodalomról a bor fővárosában
  A baloldali értlemiségiek által szerzett becstelen, immorális előnyök és kiváltságok – s velük a (Fekete Gyula szavával jellemezhető) „nemzetundoros" beidegződések – gyakran túlélték a rendszerváltozás fordulatát – fogalmaz Bertha Zoltán a Tokaji Írótáborra készülve.
 • Magyar arany- és ezüstérem 200 méter pillangón
  Milák Kristóf címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság keddi napján.
 • Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter
  Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása - erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István, az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.
MTI Hírfelhasználó