Kárpát-medencei együttműködés erősítése a köznevelésben
2021. november 26. 23:29

Kárpát-medence-szerte a felsőoktatás és a köznevelés terén végzett együttműködés erősítése volt a célja annak a határokon átívelő projektsorozatnak, mely a napokban zárult le. A magyarországi Oktatási Hivatal projektjének zárókonferenciáján külhoni partnerként többek között a felvidéki Magyar Pedagógusok Szövetségének a képviselete is jelen volt.

Az egyik panelbeszélgetés résztvevői Sopronban – Kép: Fekete Irén

„A nemzetközi pályázatban az SZMPSZ a Kárpát-medencei testvérszervezetekkel 2017-ben együttműködő partnerségre lépett az Oktatási Hivatallal. A projektben végzet tevékenység a sok téren végzett együttműködésünk erősítését segítette” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Fekete Irén, a felvidéki Magyar Pedagógusok Szövetségének az elnöke.

Kollégák között – Kép: Fekete Irén

Hozzátette, a tapasztalat és információcsere az egyes térségek fejlesztéséhez, a fennálló társadalmi egyenlőségek felszámolásához járult hozzá.

A projekt során remekül együttműködő hálózat alakult ki a Kárpát-medencében.

Az Oktatási Hivatal fejlesztési vezetője, Kiss Dávid által irányított terv két alprogramra oszlik: köznevelésre és felsőoktatásra.

A köznevelési tervben az SZMPSZ tagjai voltak a kapcsolattartók a Felvidéken. A feladatok, információk és ismeretek a pedagógusszövetségen keresztül jutottak el az egyes tanintézményekhez.

Szakmai konferenciák, tanulmányutak, versenyek

Az uniós projekt során szakmai konferenciák, magas színvonalú, változatos programok, kirándulások, valamint tanulmányi versenyek is megvalósultak. A rendezvényeket komoly érdeklődés kísérte. Fekete Irén fő célként fogalmazta meg, hogy minél több felvidéki iskolát szerettek volna bekapcsolni a projekt programjaiba. Rengeteg iskola, pedagógus és diák kapcsolódott be a program során.

A köznevelés területén elsődleges célként tűzték ki a meglévő köznevelési rendszerek fejlesztését, növelve azok hatékonyságát.

E szempontok alapján szerveztek szakmai tanulmányutakat, illetve pályaorientációs rendezvényeket, tehetséggondozást. Kiemelt figyelmet fordítottak a korai iskolaelhagyásra és a lemorzsolódás elleni küzdelemre, emellett hangsúly fektettek a térség jó gyakorlatainak a megosztására, valamint önkéntes alapon jelentkezhettek az iskolák kompetenciamérésre is – magyarázta az SZMPSZ vezetője. Mint elmondta, a kompetenciamérés hiánypótló térségünkben.

 
 

Az Oktatási Hivatal irányított

A program részeként egyebek mellett pályaorientációs képzést tartottak a diákoknak.

Az Oktatási Hivatal irányításával szakmailag teljessé vált a Kárpát-medencei pedagógusszövetségek közötti együttműködés – szögezte le Fekete Irén.

A pedagógusok számára szakmai konferenciák, továbbképzések valósultak meg. Ennek helyszínei egyes esetekben Magyarországon voltak, ugyanakkor a továbbképzések jelentős része a Felvidéken valósult meg. Az oktatás-nevelés számos területét érintették a szakmai alkalmak. A tanárok között népszerűek voltak a pedagógus-csereprogramok.

„A programok által nekünk is példát mutattak. Rengeteg ötlettel és tapasztalattal gazdagodtunk” – jelezte. Az SZMPSZ több esetben volt szervező, máskor a közvetítő a projektszervező és az oktatási intézmények között, illetve kapcsolattartó is egyben.

Sopronban összegezték az eredményeket

A november 23-a és 25-e között Sopron volt a helyszíne a projekt zárórendezvényének. A háromnapos alkalmon összegezték a projekt során végzett tevékenységet.

A záró rendezvény  

A találkozó alatt a résztvevők betekintést nyerhettek a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának életébe. Az SZMPSZ részéről ez azért is fontos volt, mivel szakmai együttműködést folytatnak a felsőfokú intézmény karával. Az egyetemmel karöltve számos előadó látogatott már el az SZMPSZ által szervezett rendezvényekre, továbbképzésekre, nyári egyetemre.

„Az együttműködés elérte a célját, hiszen sokoldalúan segítette a pedagógusok oktató-nevelő munkáját. A tudás, a tapasztalat és élmények mellett értékekkel és pozitív emberi kapcsolatokkal gyarapodtunk a projekt által” – fogalmazott végezetül Fekete Irén.

Pásztor Péter/Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó