Harmincéves a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség
2021. november 30. 11:07

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) immáron három évtizede küzd azért, hogy Kárpátalján minden magyar gyermek számára elérhető legyen az anyanyelvi oktatás.

Kép: Fábián Zoltán

A kárpátaljai magyar pedagógusok érdekvédelmi szövetsége a rendszerváltás évében azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze és minőségileg tovább fejlessze a magyar nyelvű iskolarendszert, felvállalva a pedagógusok széles körű, igényes és magas szintű képzését, érdekképviseletét.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) immáron három évtizede küzd azért, hogy Kárpátalján minden magyar gyermek számára elérhető legyen az anyanyelvi oktatás a bölcsödétől az egyetemig. Ez idő alatt a megye meghatározó szakmai szervezetévé vált. A november 27-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán megtartott jubileumi közgyűlésen beszámolót halhattak a résztvevők az elért sikerekről, illetve szó volt a szövetség és a tagság előtt álló feladatokról is.

Az ünnepi közgyűlés résztvevőit Szilágyi Lajos, a beregi régió elnöke Nagy László soraival köszöntötte: „Vezesd őket, utat ne tévessz, s magadhoz mindig hű maradj, mert élen állsz, és messze látszol, sose feledd: példa vagy!”

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke beszámolójában a szervezet harmincéves múltjáról, a szövetség alapításának körülményeiről, az elmúlt évtizedek során megélt sikerekről, nehézségekről és tapasztalatokról szólt, melyek formálták és „felnevelték” a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséget. „Egy pedagógus mindig ad magából, és amit adunk magunkból, az a kultúránk.

A kultúránkat pedig meg kell őriznünk!” – hangsúlyozta beszédében az elnök asszony.

Elmondta, hogy az elmúlt harminc év tapasztalatait figyelembe véve és az országban megváltozott oktatásügyi feltételekhez igazodva mára a Pedagógusszövetség elnökségében minden régiót képvisel egy-egy elnök, ami segíti a szövetség operatív munkáját. A feladatunk, hogy a magyar tannyelvű oktatást megpróbáljuk kiterjeszteni, hogy „visszanyerjük a magyar nyelv és kultúra számára azokat a területeket, ahonnan az elmúlt évtizedekben kiszorítottak minket. Sajnálattal állapította meg, hogy az ukrán vezetés azokat a jogokat vonja meg tőlünk, amelyekért a szovjet rendszerben maga is küzdött. „A jövő feladata, hogy iskolarendszerünket megerősítsük, és ne hagyjuk magunkat meggyőzni, hogy az anyanyelvi oktatásnak van alternatívája, mert nincs.

Emellett álljunk ki, mert ez a mi küldetésünk” – emelte ki Orosz Ildikó, aki reményét fejezte ki, hogy Isten a jó ügyet a jövőben sem hagyja el.

Fodor Éva, a KMPSZ irodavezetője a szövetség módszertani központjának ez évi munkájáról tartott részletes beszámolót. Gabóda Béla, az Ellenőrző Bizottság elnökének jelentéséből megtudtuk, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek 65 óvodában működő alapszervezetében 441 tag van, 104 iskolai alapszervezetében 2156 tagot számlál, 11 alapszervezete művészeti iskolákban 139 tagot számlál, ez összesen 180 alapszervezet, 2731 tag. Kovács András, a Nagyberegi Református Líceum igazgatója a Tankönyv- és Taneszköz Tanács elnökeként számolt be az általuk elvégzett munkáról.

A KMPSZ eddigi tevékenységét nyílt szavazással megfelelőnek minősítették.

A beszámoló-választó közgyűlés során a KMPSZ elnökének személyéről titkos szavazás formájában döntöttek. A szavazás során a küldöttek egyöntetűen ismét Orosz Ildikónak szavaztak bizalmat, így a következő ciklusban is ő látja el a KMPSZ elnökének feladatkörét.

Megválasztották a körzeti és regionális tisztségviselőket is: a máramarosi régió elnöke Benedek Imre, az ugocsai régió elnöke Székely Gusztáv, az ungi régió elnöke Bak Éva, a munkácsi régió elnöke Schink István, a beregi régió elnöke pedig Szilágyi Lajos.

Orosz Ildikó zárszavában megköszönte a tagság bizalmát, és azt kérte, a legközelebbi választáson egy fiatal, energikus pedagógus váltsa őt a poszton.

A közgyűlésen – melyet a Himnusz és a Szózat eléneklése foglalt keretbe – a Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából tornaeszközök átadására is sor került a kárpátaljai magyar iskolák részére. Az első csomagot Fring Erzsébet vehette át Orosz Ildikó elnöktől a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium részére.

Kósa Eszter 

karpatinfo.net
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A „harangzúgásos" magyar irodalomról a bor fővárosában
  A baloldali értlemiségiek által szerzett becstelen, immorális előnyök és kiváltságok – s velük a (Fekete Gyula szavával jellemezhető) „nemzetundoros" beidegződések – gyakran túlélték a rendszerváltozás fordulatát – fogalmaz Bertha Zoltán a Tokaji Írótáborra készülve.
 • Magyar arany- és ezüstérem 200 méter pillangón
  Milák Kristóf címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság keddi napján.
 • Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter
  Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása - erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István, az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.
MTI Hírfelhasználó