A legkorruptabb kormányzati időszak a 2002 és 2010 közötti volt
2021. december 3. 13:41

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) úgy látja, hogy a rendszerváltást követő legkorruptabb kormányzati időszak a 2002 és 2010 közötti volt.

Medgyessy Péter jobb embernek hitte Gyurcsányt - Blikk

Medgyessy Péter: 2002. május 27-e és 2004. szeptember 29-e között Magyarország miniszterelnöke; mellette az őt megbuktató Gyurcsány Ferenc – blikk.hu

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt ismertette, hogy az állami vagyonkezelők összevonása 2010 előtt milyen jogi anomáliákat, aggályokat vetett fel. Ez a témája a CÖF-CÖKA által felállított Civil Igazságtételi Bizottság első jelentésének.
   
A szóvivő a jelentést összegezve azt mondta: a 2010 előtt kormányzó baloldal két ciklus alatt 190 társaság állami tulajdonhányadát adta el, a költségvetésbe befolyt 750 milliárd forint jelentős része azonban "mintha el is tűnt volna". Ezért sem jutott forrás a gazdasági válság idején társadalmi csoportok célzott támogatására. Ezzel szemben a mostani kabinet segíti például a nyugdíjasokat és a 25 év alatti dolgozó fiatalokat. A jelenlegi kormány megvédi a nemzet vagyonát, célja a közérdek szolgálata - hangoztatta ifj. Lomnici Zoltán.
   
Közölte, hogy megállapításaik az Állami Számvevőszék jelentésein alapulnak.

Gyurcsány Ferenc:  2004. szeptember 29-étől 2009. április 14-éig a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, mellette az őt hatalomba segítő Kuncze Gábor – wikipedia
   
A 2007-es vagyontörvénnyel létrejött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., amely három korábbi intézményt váltott fel. A lépéssel az akkori kormányzat tervezetten egy nehezen követhető vagyonkezelési helyzetet teremtett - jelentette ki a szóvivő.
   
Ifj. Lomnici Zoltán azt hangoztatta, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. átláthatatlanul kezdte meg működését, a törvény végrehajtásánál követhetetlenné vált az állami vagyon sorsa.
   
Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke azt mondta, az ifj. Lomnici Zoltán elnökletével működő Civil Igazságtételi Bizottság rámutat a 2002-2010 közötti kormányok "feltehetően korrupcióval összefüggő", a magyar gazdaságot módszeresen tönkretevő tevékenységére.

Összeomlott Bajnai Gordon védekezése | BAMA

Bajnai Gordon, 2009. április 14. és 2010. május 29. között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke – MTI/Szigetváry Zsolt

Vizsgálják "országrabló, erkölcsileg elítélendő munkálkodásukat", "bukott pártemberek" elé állítanak tükröt, emlékeztetve arra, miként éltek vissza a választók bizalmával - közölte Csizmadia László.
   
Hangsúlyozta: a CÖF-CÖKA a mai magyar társadalmi élet egyik érzékeny pontjának tartja, hogy a közvélemény igazságtudata esetenként jelentősen eltér a jogszolgáltatás megállapításaitól. A CÖF-CÖKA elismeri a bíróságok függetlenségét - tette hozzá -, azonban úgy látja, hogy sokszor nem vonják politikailag felelősségre az érintetteket.
   
Csizmadia László azt mondta, hogy olyan jogalkotást és végrehajtást ösztönöznek, amely közelít a polgárok igazságérzetéhez.
 

MTI
Címkék: