Migránsválság – Varsó magyar és cseh katonák részvételéről tárgyal
2021. december 3. 17:08

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Varsó arról tárgyal, hogy magyar és cseh katonák is támogatást nyújtanának a lengyel-fehérorosz határon fennálló válságban - közölte pénteken Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Sajtóértekezletén Blaszczak megköszönte a szövetséges erők szolidaritását a Lengyelország keleti határát érő hibrid támadás során. A miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy a lengyel-fehérorosz határon már megkezdődött a brit és az észt század missziója.
   
Közölte: jelenleg tárgyalások folynak a lengyel határ védelmében részt vevő további katonák támogatásáról, nevezetesen magyar és cseh katonai egységek részvételéről.

"Arról egyeztetünk, hogy mikor és milyen formában kapnánk e támogatást" - tette hozzá a lengyel nemzetvédelmi miniszter.
   
A Varsó által "legjobb megoldásnak" Blaszczak azt tartaná, ha a magyar és a cseh katonák a fehérorosz határon emelt, a migránsok ostromaikor megrongált drótkerítés, valamint a határmenti utak karbantartását vállalnák el.
   
A csütörtökön mintegy 155 fős brit, valamint 150 fős észt század részvételével megkezdődött lengyelországi missziót is a miniszter által említetthez hasonló feladattal bízták meg.
   
A lengyel határőrök segítségére eddig mintegy 12 ezer lengyel katonát vezényeltek ki.
   
A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok - Lengyelország mellett Litvánia és Lettország - keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok.

A fehérorosz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni

Lengyelország területére, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.
   
Lengyelország a jelenlegi drótkerítés mellett jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől rendkívüli állapot van érvényben, az ehhez kapcsolódó intézkedések nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet.
   
A rendelet kiadását a határőrizeti törvény e heti módosítása tette lehetővé. A jogszabály újabban lehetővé teszi az akkreditált újságírók munkáját is a határmenti térségben. Ennek kapcsán pénteken a határhoz közeli Poplawce községben sajtóközpontot nyitottak meg.

MTI
Címkék:
  • Létező és leküzdhetetlen a kettős mérce az EU-ban
    Létező és jelenleg sajnos leküzdhetetlen jelenségnek nevezte a kettős mércét az Európai Unióban (EU) Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő hétfőn egy budapesti rendezvényen.
  • Kenya kész budapesti diplomáciai képviseletet nyitni
    Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten - hangzott el hétfőn Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. A államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül.
  • Újévi üdvözlet a német Abszurdisztánból
    Németország önkívületi állapotban van: németként évek óta úgy érzem már, hogy infantilis emberek ültek a nyakamra.
MTI Hírfelhasználó