Migránsválság – Varsó magyar és cseh katonák részvételéről tárgyal
2021. december 3. 17:08

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Varsó arról tárgyal, hogy magyar és cseh katonák is támogatást nyújtanának a lengyel-fehérorosz határon fennálló válságban - közölte pénteken Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Sajtóértekezletén Blaszczak megköszönte a szövetséges erők szolidaritását a Lengyelország keleti határát érő hibrid támadás során. A miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy a lengyel-fehérorosz határon már megkezdődött a brit és az észt század missziója.
   
Közölte: jelenleg tárgyalások folynak a lengyel határ védelmében részt vevő további katonák támogatásáról, nevezetesen magyar és cseh katonai egységek részvételéről.

"Arról egyeztetünk, hogy mikor és milyen formában kapnánk e támogatást" - tette hozzá a lengyel nemzetvédelmi miniszter.
   
A Varsó által "legjobb megoldásnak" Blaszczak azt tartaná, ha a magyar és a cseh katonák a fehérorosz határon emelt, a migránsok ostromaikor megrongált drótkerítés, valamint a határmenti utak karbantartását vállalnák el.
   
A csütörtökön mintegy 155 fős brit, valamint 150 fős észt század részvételével megkezdődött lengyelországi missziót is a miniszter által említetthez hasonló feladattal bízták meg.
   
A lengyel határőrök segítségére eddig mintegy 12 ezer lengyel katonát vezényeltek ki.
   
A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok - Lengyelország mellett Litvánia és Lettország - keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok.

A fehérorosz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni

Lengyelország területére, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.
   
Lengyelország a jelenlegi drótkerítés mellett jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől rendkívüli állapot van érvényben, az ehhez kapcsolódó intézkedések nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet.
   
A rendelet kiadását a határőrizeti törvény e heti módosítása tette lehetővé. A jogszabály újabban lehetővé teszi az akkreditált újságírók munkáját is a határmenti térségben. Ennek kapcsán pénteken a határhoz közeli Poplawce községben sajtóközpontot nyitottak meg.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó