Orbán Viktor szerint kihívás lesz együttműködni a Scholz-kormánnyal
2021. december 8. 18:35

Orbán Viktor miniszterelnök a Bild napilap weboldalán megjelent véleménycikkében búcsúztatta Angela Merkelt. Mint fogalmazott, a kancellár távozása a „közép-európai politikai életet is megváltoztatja”. A kormányfő felidézte, Angela Merkellel 2010-ben közösen irányították a helyreállítást a pénzügyi válság után, együtt harcoltak az Európai Unió kohéziójáért, azonban az orosz–ukrán háború kirobbanását már nem tudták megakadályozni. Orbán Viktor szerint a 2015-ös migrációs válság jelentette a fordulópontot a magyar–német kapcsolatban:

A 2015-ös migrációs válsággal egységünk is megbomlott – fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy komoly kihívással kellett szembenézniük.

Hozzátette: „ez azért vált Rubiconná, mert felfedte a közöttünk lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről. Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó és hazaszeretet nélkül nincs egységes érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak” – írta Orbán Viktor.

Mi, magyarok megértettük, hogy a migráció a németek számára nem probléma, hanem természetesnek veszik. Ez a nézet azonban gyengíti az európai egységet – mutatott rá a kormányfő. Hozzátette: az együttműködés újraélesztése hatalmas erőfeszítéseket fog igényelni, hiszen az új baloldali–liberális kormány álláspontja számos ponton eltér azoktól, amiket Magyarország képvisel.

Orbán Viktor arról is beszámolt levelében, hogy Angela Merkel 16 éven át tartó kancellári szerepvállalása alatt hiányolta az egyértelmű válaszokat a jelenkor kérdéseire. „Egy dolog biztos: a kétértelműség, a homályos politikai célkitűzések és a magát sodródni hagyó világ véget ért” – írta a miniszterelnök. A kormányfő azzal zárta gondolatait, hogy a német és a magyar népet sokkal szorosabb kötelék fűzi egymáshoz, mint más népek esetében, ugyanis a németek és a magyarok voltak azok, akik soha nem álltak még háborúban.

A magyarok ütötték ki az első követ a berlini falból, és ezzel letették a szabad Európa alapkövét 1989-ben. A leendő német kormányon múlik majd, hogy az eltérő álláspontok és az egymás iránti tisztelet gazdagítani fogja vagy tehernek számít-e a színekkel teli Európában – zárta sorait Orbán Viktor.

MNO
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó