RMDSZ-es államtitkár menesztését kéri a fuvarozók szövetsége
2021. december 27. 16:50

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Sándor Gábor szállításügyi államtitkár tisztségéből való felmentését kéri a Romániai Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

A munkáltatói szervezet szerint a Szállításügyi Minisztérium ellenőrző testülete által készített júniusi jelentés több bűntett elkövetésének gyanúját is felveti Sándor Gáborral kapcsolatban. Az ellenőrző testület a jelentés következtetéseit a Számvevőszék, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) és az ügyészség figyelmébe ajánlotta.

A COTAR úgy véli: ilyen körülmények között Sándor Gábor nem maradhat államtitkár, és a leváltását kérik az RMDSZ elnökétől, Kelemen Hunor kormányfőhelyettestől. A munkáltatói szervezet hasonló eljárást kért a közlekedési felügyelőség jelenlegi vezetőjével Mihai Alecuval kapcsolatban is, akit szintén elmarasztal az ellenőrző testület dokumentuma.

"Elfogadhatatlan, hogy miközben a közúti fuvarozók befizetik adóikat az államkasszába, a szállításügyi minisztérium két magas rangú tisztségviselője saját birtokának tekinti az intézményt, csalárd módon kezeli az adatbázisokat, kétes módszerekkel ingyenesen másokra ruház át állami tulajdonú ingóságokat, az általuk vezetett közintézmények érdekei fölé helyezve a saját, családi vagy üzleti érdekeit" - olvasható a COTAR közleményében.

Sándor Gábort idén február 5-én nevezték ki államtitkárnak; közúti forgalombiztonsági szakértő, a Közúti Közlekedési Tanintézet alapítója, 1999 szeptemberétől elnöke, a szaktanfolyami képzést nyújtó IFPTR kft. ügyvezetője.

A Maszol.ro portál közlése szerint a szakmai szervezet már nyáron hivatali visszaéléssel vádolta meg Sándor Gábort, azt állítván, hogy az államtitkár magánvállalkozása jogtalanul jutott hozzá a Román Közúti Hatóság (ARR) adatbázisához.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a portálnak elmondta: a szövetség kiáll a kormánytisztviselő mellett.

"Sándor Gábor államtitkárként megpróbált rendet teremteni a közúti szállítókra vonatkozó törvényekben és rendelkezésekben, és ezzel egyeseket nem feltétlenül örvendeztetett meg. Az államtitkár semmilyen törvénytelenségen nem követett el, és teljes mértékben élvezi az RMDSZ bizalmát" - nyilatkozott Hegedüs Csilla.

MTI
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó