Dél-Afrikában egyhetes nemzeti gyászt tartanak Tutu érsek halála alkalmából
2021. december 27. 20:50

Egyhetes nemzeti gyászt tartanak Dél-Afrikában Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán érsek halála alkalmából - közölte hétfőn a róla elnevezett alapítvány.

A 90 éves korában elhunyt Tutu tiszteletére naponta tíz percen át szólnak a fokvárosi Szent György-székesegyház harangjai egészen az egyházi vezető pénteki temetéséig. Thabo Makgoba fokvárosi érsek mindenkit arra kért, hogy amikor a harangok megszólalnak, egy percre álljon meg, és emlékezzen az érsekre.

A Dél-Afrikai Köztársaság lelkiismeretének is nevezett Desmond Tutu, Nelson Mandela barátjának tiszteletére szerdán emlékmisét tartanak a fővárosban, Pretoriában a helyi egyházmegye és a dél-afrikai egyházak országos tanácsának szervezésében. Csütörtök este az alapítvány „bensőséges estét” szervez Tutu barátainak részvételével. A szombati gyászmisét Thabo Makgoba érsek mutatja be.

Az anglikán egyház bejelentette, hogy a pénteki temetésen a járvány miatt csak körülbelül százan vehetnek részt. Az egyház vezetése ezért arra biztatta a gyászolókat, hogy otthonról kövessék az eseményeket, amelyeket élőben közvetítenek.

Desmond Tutu 1984-ben kapta meg a Nobel-békedíjat a fehér fajgyűlölő apartheidrendszer ellen folytatott erőszakmentes küzdelme elismeréséül.

Halálhírét vasárnap jelentette be Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök. Közleményében azt írta: Tutu érsek távozásával a nemzet egyben búcsút vesz egy nagyszerű dél-afrikai nemzedéktől, amely egy szabad országot hagyott maga után.

Ramaphosa hétfőn ellátogatott Tutu családjához. Ezt követően úgy nyilatkozott, hogy az érsek bátor és őszinte ember volt, és „azért is szerettük, mert felszólalt azok nevében, akiknek erre nem volt lehetőségük”.

Az apartheidellenes küzdelem jelképeként Tutu következetesen harcolt az igazságosságért, a fehér felsőbbrendűségen alapuló rendszer megszűnése után pedig a nemzeti megbékélés mellett állt ki.

Tevékenységét halála után hazájában és a nemzetközi színtéren is egyöntetű elismeréssel méltatták.

II. Erzsébet királynő olyan emberként jellemezte, aki fáradhatatlanul védelmezte az emberi jogokat nemcsak Dél-Afrikában, hanem szerte a világon. A brit uralkodó külön megemlítette Tutu humorát és emberi melegségét.

Joe Biden amerikai elnök és neje, Jill Biden a részvétnyilvánítás mellett azt írta, hogy Tutu bátorsága és erkölcsi tisztasága segítette az amerikai vezetést abban, hogy elkötelezett politikát folytasson az elnyomó apartheid-rendszer ellen.

António Guterres ENSZ-főtitkár „a békéért és igazságért harcolók toronymagasan kiemelkedő nemzetközi alakjaként” jellemezte az érseket, aki az elnyomottak nevében szólalt fel mindenütt, és nemzedékek számára szolgált ösztönző erőként az egész világon.

Az Európai Unió részéről Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő tett közzé nyilatkozatot. Ebben egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Tutu öröksége, amelynek lényege az apartheiddel és minden egyenlőtlenséggel szembeni ellenállás, tovább él Dél-Afrikában és az egész emberiség számára is.

Graca Machel, a faji megkülönböztetés elleni dél-afrikai harc vezéregyénisége, Nelson Mandela özvegye „az afrikai vezetők messze kiemelkedő nemzedékét képviselő utolsó személyiségként” méltatta Tutut.

A katolikus egyházfő, Ferenc pápa az érseknek a faji egyenlőség megteremtésében és a dél-afrikai megbékélés előmozdításában játszott szerepét hangsúlyozta.

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága arról beszélt, hogy Tutu „szemében Jézus szeretete, mosolyában pedig Jézus öröme” volt érezhető.

A dalai láma - akivel Tutu jó barátságban volt -, olyan emberként méltatta az elhunyt érseket, akinek élete „tele volt értelemmel”.

MH - MTI
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó