Bizalmat kapott a prágai parlamentben Petr Fiala kormánya
2022. január 13. 20:05

Bizalmat kapott csütörtök este a prágai parlamenti alsóházban a Petr Fiala vezette új cseh koalíciós kormány.

A 200 tagú képviselőházban a szavazáskor az ülésteremben jelenlévő 193 képviselő közül a kormányprogramot 106-an támogatták, 87-en pedig ellene szavaztak. Betegség miatt mindkét oldalon több képviselő hiányzott az ülésről.
   
A hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormánykoalíciónak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének a szavazatát kellett megkapnia.
   
Az ötpárti kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 92 képviselője van a 200 tagú alsóházban. A parlamenti felsőház, a szenátus a kormányprogrammal nem foglalkozik.
   
Az önálló Csehország három évtizedes történetében ez a mostani volt a leghosszabb olyan parlamenti ülés, amely a kormányprogrammal foglalkozott. Eddig az új kormányról leghosszabban, 16 órán keresztül, 2018-ban tárgyalt a képviselőház. Leggyorsabban pedig, másfél óra eltelte után, 2003-ban kapott bizalmat a cseh kormány.
   
Petr Fiala miniszterelnök szerda reggel a maratoni ülést bevezető beszédében azt hangsúlyozta, hogy a koalíciós kormány programja realista, nem ígér teljesíthetetlen dolgokat és célja, hogy Csehország a világ legfejlettebb országai közé kerüljön.
   
Az ANO mozgalom nem fog bizalmat szavazni a kormánynak, amely hazudik, mert programjában teljesíthetetlen dolgokat ígér - jelentette ki Andrej Babis, az ellenzéki mozgalom elnöke, volt kormányfő, aki majdnem másfélórás beszédben reagált Petr Fiala alig félórás felszólalására.
   
Tomio Okamura, a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke ugyancsak több mint egyórás kritikus felszólalásában előre bejelentette, hogy pártja képviselői a kormány ellen fognak szavazni.
   
Petr Fiala polgári demokrata politikus ötpárti kormányát december 17-én nevezte ki Milos Zeman államfő. A cseh alkotmány szerint az új kabinetnek 30 napon belül kellett 

MTI
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó