Bizalmat kapott a prágai parlamentben Petr Fiala kormánya
2022. január 13. 20:05

Bizalmat kapott csütörtök este a prágai parlamenti alsóházban a Petr Fiala vezette új cseh koalíciós kormány.

A 200 tagú képviselőházban a szavazáskor az ülésteremben jelenlévő 193 képviselő közül a kormányprogramot 106-an támogatták, 87-en pedig ellene szavaztak. Betegség miatt mindkét oldalon több képviselő hiányzott az ülésről.
   
A hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormánykoalíciónak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének a szavazatát kellett megkapnia.
   
Az ötpárti kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 92 képviselője van a 200 tagú alsóházban. A parlamenti felsőház, a szenátus a kormányprogrammal nem foglalkozik.
   
Az önálló Csehország három évtizedes történetében ez a mostani volt a leghosszabb olyan parlamenti ülés, amely a kormányprogrammal foglalkozott. Eddig az új kormányról leghosszabban, 16 órán keresztül, 2018-ban tárgyalt a képviselőház. Leggyorsabban pedig, másfél óra eltelte után, 2003-ban kapott bizalmat a cseh kormány.
   
Petr Fiala miniszterelnök szerda reggel a maratoni ülést bevezető beszédében azt hangsúlyozta, hogy a koalíciós kormány programja realista, nem ígér teljesíthetetlen dolgokat és célja, hogy Csehország a világ legfejlettebb országai közé kerüljön.
   
Az ANO mozgalom nem fog bizalmat szavazni a kormánynak, amely hazudik, mert programjában teljesíthetetlen dolgokat ígér - jelentette ki Andrej Babis, az ellenzéki mozgalom elnöke, volt kormányfő, aki majdnem másfélórás beszédben reagált Petr Fiala alig félórás felszólalására.
   
Tomio Okamura, a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke ugyancsak több mint egyórás kritikus felszólalásában előre bejelentette, hogy pártja képviselői a kormány ellen fognak szavazni.
   
Petr Fiala polgári demokrata politikus ötpárti kormányát december 17-én nevezte ki Milos Zeman államfő. A cseh alkotmány szerint az új kabinetnek 30 napon belül kellett 

MTI
Címkék:
  • Az ukrajnai menekültekről másként
    A 2015-ben indult illegális bevándorlás idején sok esetben nem a számkivetett emberek tömege jelent meg, hanem egy nagyon is kiszámított támadás Európa demográfiai és kulturális átalakítása végett. Ez azzal egyenértékű veszély, mintha fegyverrel támadnának ránk.
  • Orbán Viktor teljes beszéde
    Orbán Viktor miniszterelnök volt az esemény főszónoka a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben.
  • Semjén: bővül az egyházi oktatási és szociális intézményhálózat
    Az egyházi fenntartású oktatási és szociális-jólléti intézményhálózat bővüléséről beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterjelölt csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó