Ankara és Jereván megállapodott kapcsolataik előfeltétel nélküli rendezéséről
2022. január 14. 19:16

Törökország és Örményország különmegbízottjai pénteken Moszkvában megállapodtak, hogy előfeltétel nélkül folytatják a megbeszéléseket a két fél kapcsolatainak teljes rendezése érdekében - közölte pénteken a török külügyminisztérium a normalizálást célzó első találkozót követően.

A tárgyaláson Törökországot Serdar Kilic nagykövet, Örményországot pedig Ruben Rubinyan házelnök-helyettes képviselte.
   
A török külügyi tárca közleménye szerint az első egyeztetés "pozitív és konstruktív légkörben" zajlott. Mint írták: a különmegbízottak a párbeszédre épülő normalizálásról folytattak eszmecserét.

A következő tárgyalási forduló időpontjáról és helyszínéről a diplomáciai csatornákon keresztül egyeztetnek majd a felek - tette hozzá a minisztérium.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter december közepén jelentette be, hogy Ankara és Jereván a közeljövőben különmegbízottakat nevez ki kapcsolataik normalizálására.

Ennek keretében a Pegasus török légitársaság csütörtökön jelezte, hogy február elején charterjáratot indít Isztambul és Jereván között.

A két ország 2009-ben ugyan békemegállapodást írt alá a kapcsolatok helyreállításáról, valamint a határ megnyitásáról, de az egyezményt soha nem ratifikálták.

Törökország Azerbajdzsán eltökélt támogatója, ugyanis a két, túlnyomó többségében muszlim országot szoros történelmi, etnikai, nyelvi és kulturális kötelékek fűzik egymáshoz. Ankara a 2020. őszi hegyi-karabahi fegyveres konfliktusban is Bakut támogatta az általa is megszállónak tekintett Jereván ellenében.
    

MTI
Címkék:
  • Megújuló parkban nyílt meg a Néprajzi Múzeum
    Egy megújuló park szélén, világszínvonalú épületben nyílt meg a Néprajzi Múzeum új otthona a Liget Budapest projekt eredményeként - mondta el az MTI-nek a megnyitó alkalmából a projekt miniszteri biztosa.
  • Orbán Viktor holnap az Országgyűlésben bemutatja Magyarország új kormányát
    Egy nap múlva hivatalosan is megalakul Magyarország új kormánya. Orbán Viktor miniszterelnök egy rövid beszédben mutatja be ötödik kabinetjét, ezután a miniszterek leteszik az esküjüket. Az új kormánynak 14 minisztere lesz, akik közül 11-en minisztériumot vezetnek majd, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak majd el. Orbán Viktor korábban arról beszélt: a veszélyek évtizede előtt állunk, és az új kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – számolt be róla az M1 Híradója.
  • Varga Judit a magyar érdekekért harcol Brüsszelben
    Csak akkor lehet továbblépni az orosz energiát célzó szankciókkal, ha minden ország nemzeti adottságait, illetve saját energiamixéhez való jogát tiszteletben tartják - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő délelőtt Brüsszelben az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozására érkezve. A tárcavezető rámutatott: Magyarország számára az első számú prioritás az energiaellátás és energiabiztonság szavatolása, nemcsak rövid- de közép- és hosszútávon is.
MTI Hírfelhasználó