Ankara és Jereván megállapodott kapcsolataik előfeltétel nélküli rendezéséről
2022. január 14. 19:16

Törökország és Örményország különmegbízottjai pénteken Moszkvában megállapodtak, hogy előfeltétel nélkül folytatják a megbeszéléseket a két fél kapcsolatainak teljes rendezése érdekében - közölte pénteken a török külügyminisztérium a normalizálást célzó első találkozót követően.

A tárgyaláson Törökországot Serdar Kilic nagykövet, Örményországot pedig Ruben Rubinyan házelnök-helyettes képviselte.
   
A török külügyi tárca közleménye szerint az első egyeztetés "pozitív és konstruktív légkörben" zajlott. Mint írták: a különmegbízottak a párbeszédre épülő normalizálásról folytattak eszmecserét.

A következő tárgyalási forduló időpontjáról és helyszínéről a diplomáciai csatornákon keresztül egyeztetnek majd a felek - tette hozzá a minisztérium.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter december közepén jelentette be, hogy Ankara és Jereván a közeljövőben különmegbízottakat nevez ki kapcsolataik normalizálására.

Ennek keretében a Pegasus török légitársaság csütörtökön jelezte, hogy február elején charterjáratot indít Isztambul és Jereván között.

A két ország 2009-ben ugyan békemegállapodást írt alá a kapcsolatok helyreállításáról, valamint a határ megnyitásáról, de az egyezményt soha nem ratifikálták.

Törökország Azerbajdzsán eltökélt támogatója, ugyanis a két, túlnyomó többségében muszlim országot szoros történelmi, etnikai, nyelvi és kulturális kötelékek fűzik egymáshoz. Ankara a 2020. őszi hegyi-karabahi fegyveres konfliktusban is Bakut támogatta az általa is megszállónak tekintett Jereván ellenében.
    

MTI
Címkék:
  • Létező és leküzdhetetlen a kettős mérce az EU-ban
    Létező és jelenleg sajnos leküzdhetetlen jelenségnek nevezte a kettős mércét az Európai Unióban (EU) Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő hétfőn egy budapesti rendezvényen.
  • Kenya kész budapesti diplomáciai képviseletet nyitni
    Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten - hangzott el hétfőn Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. A államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül.
  • Újévi üdvözlet a német Abszurdisztánból
    Németország önkívületi állapotban van: németként évek óta úgy érzem már, hogy infantilis emberek ültek a nyakamra.
MTI Hírfelhasználó