Nógrádi: Washington szerint Európa feladata az amerikai érdekek kiszolgálása
2022. január 17. 01:25

Németország kevéssé igazodhat az uniós elnökségét betöltő Franciaország célkitűzéséhez az európai szuverenitás és a brüsszeli remények szerint elképzelt európai szuperállam megteremtését illetően – mondta Nógrádi György politikai elemző a Kossuth rádió Európai idő című műsorában.

A Kossuth Rádió Európai idő című műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt arról kérdezték, mi határozhatja meg az új, hárompárti német kormány viszonyulását az európai szuverenitás, illetve az európai szuperállam létrehozásához kapcsolódó vitákhoz.

A szakértő kifejtette: az új német vezetés az új zöldpárti külügyminiszter, Annalena Baerbock lengyelországi és amerikai útja alapján is kénytelen volt tudomásul venni, hogy komoly ellenérzések vetődtek fel a német állásponttal kapcsolatban.

Az elmúlt időszak, főleg az orosz-ukrán konfliktus azt mutatta meg a németeknek, hogy az unión belül az amerikai álláspont a meghatározó, az amerikaiak pedig „nem igazán kíváncsiak az európaiak véleményére”.

Washingtonban úgy gondolják, Európa feladata az, hogy az amerikai álláspontnak megfelelően cselekedjék. „Ezt mondták az afganisztáni bevonuláskor és a kivonuláskor is, és ezt halljuk tőlük folyamatosan”– fogalmazott a szakértő.

Nógrádi szerint Németországnak tudomásul kell vennie: miután eddig a francia-német tandem működése határozta meg Európa sorsát, az államfőválasztás előtt álló Franciaország – részint, hogy ellensúlyozza Németországot –, Olaszország bevonását is tervezi ambíciói eléréséhez. „Egy hete még elmondhattam volna, hogy minden csodálatosan szép, minden jó, az olasz belpolitika talán történelme során először stabilan működik. A jelenlegi helyzet azonban már nem ezt az idilli állapotot mutatja, Mario Draghi miniszterelnököt ugyanis megpróbálják megbuktatni, a főszereplő pedig Berlusconi lesz, amit szintén tudomásul kell vennie a német kormánynak, amikor kialakítja külpolitikáját” – magyarázta Nógrádi.

A szakértő úgy vélte, Németország kevéssé igazodhat a francia uniós elnökség célkitűzéséhez a hadügyi-védelmi kérdéseket is magában foglaló európai szuverenitás megteremtését illetően. Ebben szerepet játszik, hogy történelme során az ország először határos kizárólag vele szövetséges vagy semleges országokkal. Másrészt annak idején, a német egység létrejöttekor aláírt szovjet-német egyezményben a szovjetek elérték, hogy maximalizálják a német hadsereg, a Bundeswehr létszámát. Ehhez jön, hogy akárcsak korábban, a német hadiipar ma sem veheti fel a versenyt az amerikai vagy akár a brit és a francia hadiiparral.

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a franciák akarnak diktálni Európában, ennek elérésében pedig jól jön hat hónapos uniós elnökségük is, amelynek során a francia hadiipart elsősorban az amerikaival szemben próbálják érvényesíteni az Európai Unióban – mutatott rá Nógrádi György.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
MTI Hírfelhasználó