A francia elnök 21 új külföldi nagyberuházást jelentett be
2022. január 17. 17:35

Több mint 4 milliárd euró értékben, 21 új, külföldi beruházást jelentett be hétfőn Emmanuel Macon francia államfő az elzászi Chalampé település egyik ipari telepén tett látogatásán.

A 21 projekt mintegy 10 ezer új munkahelyet teremt.

A francia kormány a beruházások megvalósulását az újraiparosítási politikája sikereként értékeli, amely az áprilisban esedékes elnökválasztást megelőző kampány egyik fő témája.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet január elején közzétett felmérése szerint a franciák 82 százaléka az ipari hanyatlást "a francia nemzeti identitásra nézve fenyegetésnek" látja.

A bejelentett programok közül az egyik legjelentősebb az amerikai Eastman Chemical vegyipari óriás beruházása. A cég 850 millió eurót fektet be egy 350 embert foglalkoztató műanyag-újrahasznosító üzembe. A telephelyet még nem választották ki. A nagyvállalat elnökét, Mark Costát a közeljövőben fogadja hivatalában a francia elnök.

Az Equinix hálózatkapcsolással foglalkozó amerikai multinacionális vállalat 2022 júniusában Párizs egyik északi elővárosában, Saint-Denis-ben nyitja meg tizedik informatikai központját, amelybe három év alatt 750 millió eurót kíván befektetni, és 165 munkahelyet hoz létre.

A BASF német vegyipari vállalat Chalampéban nyit üzemet, 300 millió euróból.

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni gyógyszerét pedig a francia Novasep vállalattal kötött partnerség keretében Lyonban fogja gyártani. A beruházás 520 millió eurós befektetést jelent.

A járványt megelőző évben 2019-ben, majd 2020-ban is Franciaország vonzotta Európában a legtöbb külföldi befektetést.

MTI
Címkék:
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó