Pusztít a szél, folyamatosan dolgoznak a tűzoltók
2022. január 17. 18:45

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szabadtéri

Másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt a meteorológiai szolgálat. Elsősorban lehasadt ágak, kidőlt fák okoztak fennakadásokat az Észak Nyugat-Dunántúli megyékben, de a fővárosban is több helyszínen dolgoznak a tűzoltók.

Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók a viharos szél miatt – írták az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldalán.

Elsősorban lehasadt ágak, kidőlt fák okoztak fennakadásokat az Észak Nyugat-Dunántúli megyékben, de a fővárosban is több helyszínen dolgoznak a tűzoltók.

Fa dőlt az úttestre az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Ácsnál. A 81-es főúton Keréktelekinél és Mezőörsnél is útra dőlt fa okozott forgalmi akadályt. A 10-es főúton Nyergesújfalunál közlekedési lámpát szakított le a szél. Zsámbéknál egy tíz méter magas fa dőlt az útra, Bábolnán pedig a Tessedik Sámuel utcában egy húszméteres fa villanyvezetéket szakított le. Budapest XIV. kerületében, az Öv utcában egy nagyméretű fa úttestre dőlt, míg Kispesten, a Deák Ferenc utcában azért kérték a tűzoltók segítségét, mert egy tízméteres faág letört és két járművet megrongált. A XX. kerületben egy felújítás alatt lévő bevásárló üzlet tetejéről szakította le a lemezfedést a viharos szél.

Mint ismert, a viharos szél veszélye miatt több megye számos járására és a fővárosra is másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapest mellett, Pest, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében vannak érvényben másodfokú riasztások. Ezeken a területeken a következő órákban viharos erejű széllökések várhatók. Emellett számos más megyében elsőfokú riasztás van érvényben az erős szél veszélye miatt.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a legerősebb lökések általában 65-90 kilométer/óra között várhatók. Elsősorban a hegyvidéki tájakon (Dunántúli- és Északi-középhegység) 90 kilométer/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet, de akár síkvidéken (Dunántúl északi felén, a főváros tágabb térségében és az Alföld északi részén) is lehetségesek 90 kilométer/óra körüli széllökések.

A késő esti óráktól némileg veszít erejéből a légmozgás – tették hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is felhívta a figyelmet, hogy mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék azt a 112-es segélyhívón – kérte az OKF.

hirado.hu
Címkék:
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó