Salvini szerint nemzeti vészhelyzetet teremtett az energiadrágulás
2022. január 17. 20:25

A több ezer családot és vállalkozást sújtó gáz- és áramárak emelkedését nevezte a legsürgetőbb problémának a Mario Draghi vezette olasz kormány számára Matteo Salvini, a kormánypárti Liga vezetője a Róma utcáin rögtönzött sajtótájékoztatóján hétfőn.

Matteo Salvini az újságírók gyűrűjében nemzeti vészhelyzetnek nevezte az energiaáraknak a korábbihoz képest "kétszeres, háromszoros" emelkedését.

Kifejtette, hogy a gáz és az áram drágulása több ezer családot kényszerít arra, hogy "sötétben és hidegben" éljen, valamint több ezer vállalkozást fenyeget bezárással.
A Liga vezetője hangoztatta, hogy azonnali kormányülés összehívását szorgalmazza, hogy még a héten döntés szülessen az energiadrágulástól sújtott családok és vállalkozások támogatására. Matteo Salvini úgy vélte, a hárommilliárd eurós segítség - amelyet a kormány tervez - nem elegendő, mivel a családoknak ötvenmilliárdra lenne szükségük, a vállalatoknak pedig több mint harmincmilliárdra a költségvetésből.

Salvini hozzátette, a rezsidrágulással szembeni kormányintézkedések életbe léptetését jelentősebbnek tartja, mint a jövő hétfőn kezdődő államfőválasztást.

Hasonlóképpen támogatást sürgetett a pandémia miatti korlátozások következtében bezárt diszkók számára, valamint a járványintézkedésekkel szintén érintett idegenforgalomban és a kultúrában dolgozóknak is.

Az elnökválasztást firtató újságírói kérdésre válaszolva Matteo Salvini azt mondta, a jobboldal arra vár, hogy Silvio Berlusconi "lezárja a találkozókat és a számolgatást". A Liga vezetője arra utalt, hogy a volt kormányfő Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul-e Olaszország tizenharmadik államfőjének székéért vagy sem. A parlament tagjaival egyeztet, és esélyeit számolja a többfordulós elnökválasztáson, melyen legalább abszolút többséget kellene szereznie az államfői kinevezéshez.

Matteo Salvini közölte, hogy a Liga és szövetségesei, vagyis az FI és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) a héten újabb találkozót tartanak. Megjegyezte, hogy a jobboldal "gyors elnökválasztást akar magas szintű jelölttel".

Hozzátette, hogy a baloldal, amely az utóbbi évtizedekben kézben tartotta az államfői palotát, hiába bír többséggel jelenleg a parlamentben, mégsem tud önálló jelöltet állítani. Arra utalt, hogy a baloldali Demokrata Párt (PD) nem tudott az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös jelöltben megegyezni kevesebb mint egy héttel az elnökválasztás előtt.

Elemzők rámutattak, hogy kényszerhelyzetben a PD a jobboldallal kereshet megállapodást, ami a Liga és a FI szerepét növelheti a következő államfő megválasztásában.

MTI
Címkék:
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó