Lemondott a német haditengerészet parancsnoka
2022. január 23. 10:55

Lemondott a német haditengerészet parancsnoka

 Kay-Achim Schönbach admirális, a német haditengerészet parancsnoka. (Fotó: Bernd Wustneck/DPA – Zentralbild /AFP)

Kay-Achim Schönbach pénteken indiai látogatása során beszélt arról, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletet érdemel. Kifejtette azt is, hogy Oroszországra – Indiának és Németországnak is – elsősorban a Kína jelentette fenyegetéssel szemben van szüksége. Elmondta, hívő katolikusként fontosnak tartja, hogy Oroszország keresztény ország, „bár Putyin maga ateista, de az nem számít”. Kijelentette:

Ha ez a hatalmas ország, még ha nem is demokrácia, a mi partnerünk, [...] akkor az valószínűleg távol tartja Oroszországot Kínától.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban Schönbach úgy vélte, a Krím félszigetet Ukrajna már soha nem fogja visszaszerezni, és „nonszensznek” nevezte, hogy Oroszország ukrán területet akarna kisajátítani. A német védelmi tárca elhatárolódott Schönbach kijelentéseitől, és közölte: a haditengerészet parancsnokát „saját kérésére” felmentették hivatalából.

Schönbach a Twitteren azt írta: meggondolatlanul beszélt, kijelentéseivel nyilvánvalóan hibázott.

Az eset miatt Kijevben bekérették Németország nagykövetét. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelezte:  Németország minapi kijelentései nem felelnek meg a két ország közötti viszony szintjének.

MNO - MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó