UNICEF Magyarország: bárki felléphet a gyermekbántalmazás ellen
2022. január 28. 11:16

A gyerekek védelme közös felelősség, a megfelelő tudás birtokában pedig bárki felléphet a gyermekbántalmazás ellen - erre hívta fel a figyelmet az UNICEF Magyarország az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Hogyan dolgozik az UNICEF Magyarországon? - UNICEF

Az ENSZ Gyermekalapjának magyarországi irodája közölte: gyermekvédelmi kisokost állítottak össze a bántalmazás ellen "Ismerd fel és tegyél ellene!" címmel. Az online kiadvány hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgál a szemtanú és a sértett számára, segít felismerni a jeleket, elmagyarázza, hogyan közelíthető meg egy-egy szituáció, valamint konkrét eseteken keresztül világít rá a problémára.
   
A kiadvány mellett ingyenes oktatóvideók is elérhetők a szervezet honlapján, ezekben szakértők nyújtanak segítséget a leggyakoribb dilemmák és a mindennapokban előforduló nehéz helyzetek megoldására. A kurzust és a kisokost szülőknek és pedagógusoknak is ajánlják - tették hozzá.
   
Közölték azt is, hogy egy évekkel ezelőtt kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazás a gyerekeknek nyújt segítséget. A HelpAPP nevű ingyenes applikáción keresztül a gyerekek megismerhetik az erőszak fajtáit, megtanulhatják felismerni az erőszakos helyzeteket, és tanácsokat kaphatnak arra vonatkozóan, hogy mit lehet tenni az adott szituációban. A gyerekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat, és megismerhetik saját jogaikat is. Beállítható továbbá egy veszély esetén értesítendő telefonszám is, amelyre az alkalmazás egyetlen gombnyomással elküldi sms-ben a gyermek tartózkodási helyének koordinátáit, ha a gyermek úgy érzi, nincs biztonságban.
   
A közleményben kitértek arra is, hogy az UNICEF adatai szerint a világon egymilliárd gyereket érint évente szexuális, fizikai vagy pszichológiai erőszak, és közülük évente 40 ezren válnak emberölés áldozatává. A szakértők szerint pedig a koronavírus-járvány okozta bezártság, félelem, egzisztenciális bizonytalanság hatására az utóbbi két évben jelentősen nőtt a gyermekbántalmazási esetek száma.
   
Az UNICEF Magyarország 2020-ban készített egy reprezentatív, a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos attitűdjét vizsgáló felmérést, amely szerint a többség (83 százalék) nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel "nevelje" gyermekét. Ennek ellenére 14 százalék úgy nyilatkozott, hogy a testi fenyítés része a mindennapok nevelési gyakorlatának, a megkérdezettek 38 százaléka szerint pedig "egy-egy pofontól még nem lesz baja a gyereknek".

A kutatás során rákérdeztek arra is, hogy a társadalom mit tekint bántalmazásnak: a szóbeli szidalmazást 30 százalék, a telefon elkobzását 14 százalék, a szobafogságot 20 százalék véli annak. Az eredmények azt mutatják, hogy a fizikai bántalmazás mellett a szeretetmegvonást (74 százalék), valamint a "beszédmegvonást" (63 százalék) érzik a magyarok a leginkább bántalmazó gyakorlatnak - ismertették az adatokat.
   
Az UNICEF arra hívja fel a figyelmet, hogy a bántalmazás jeleit általában sokan észlelik, mégis kevesen mernek lépni, pedig a kutatások azt bizonyítják, a bántalmazott gyerek számára az egyik leginkább traumatizáló tényező a külvilág közönye.
 

MTI
Címkék:
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó