Kézilabda Eb - A világbajnok Dánia kiejtésével döntőben a címvédő spanyolok
2022. január 28. 21:19

A címvédő spanyol férfi kézilabda-válogatott jutott elsőként fináléba a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon: pénteken az első elődöntőben 29-25-re legyőzte a világbajnok Dánia csapatát a budapesti MVM Dome-ban.

Félidőben még vezetett, a végén padlóra került Dánia – MTI/Illyés Tibor

Az első percek főleg a védelmekről szóltak, a századik Eb-mérkőzésükön szereplő kétszeres kontinensbajnok skandinávok hatékonyabb játékkal kezdtek: az első 11 spanyol kísérletből hetet hárító Niklas Landin vezérletével jól védekeztek, így először nekik sikerült kétgólosnál nagyobb előnyt kiharcolniuk (7-4). A legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerő spanyolok időkérése sem tudta megtörni a dán lendületet, a játékrész utolsó perceiben viszont a skandinávok hibáit kihasználva Aleix Gómez vezérletével felzárkózott a spanyol együttes.
   
A fordulást követően is bátran alapozott a szélen kiváló teljesítményt nyújtó, remek egyéni megoldásokat bemutató Gómezre a spanyol válogatott, míg dán részről Mikkel Hansen vállalt sokat. A spanyol együttes a 41. percben vezetett először (17-16), majd háromtalálatos előnyt dolgozott ki.
   
A dánok ebben a periódusban többször hibáztak támadásban, így riválisuk könnyű gólokat szerezhetett, ráadásul egy ideig Hansent is ápolni kellett. Gonzalo Pérez de Vargas több kulcsfontosságú védést mutatott be a spanyol kapuban, a túloldalon viszont a hajrához közeledve elmaradtak a bravúrok. A dán válogatott az utolsó percekben rendre a kapusát lehozva támadott, védekezésben pedig letámadásra váltott, ez nem volt elég, hogy közelebb kerüljön a címvédőhöz.
   
A Telekom Veszprém jobbátlövője, Jorge Maqueda kétszer talált be a fináléba jutott spanyol válogatottban, míg klubtársa, a kapus Rodrigo Corrales egy hétméteres erejéig lépett pályára, ám hárítani nem tudott. A Veszprém dán csapatkapitánya, Rasmus Lauge Schmidt szintén kétszer volt eredményes.
   
A találkozó legeredményesebbje és a mérkőzés legjobbja Aleix Gómez lett 11 góllal, dán oldalon Hansen nyolcszor talált be. A Pick Szeged korábbi irányítója, a 35 éves spanyol Joan Canellas a második félidőben fénykorát idézően kézilabdázott és jelentős szerepe volt a sikerben.
   
A kapusok közül Pérez de Vargas 37 kísérletből 14-et hárított, a skandináv gólvonalon Landin 31 lövésből 11-et, Kevin Möller hétből egyet védett ki.
   
A spanyolok legutóbb napra pontosan hét évvel előtt, a 2015-ös világbajnokság negyeddöntőjében tudták legyőzni Dániát, azóta a két csapat mind a négy találkozóját a skandinávok nyerték.
   
A legtöbb Eb-éremmel - két elsőségük mellett négy ezüsttel és két bronzzal - rendelkező spanyolok sikerüknek köszönhetően Budapestről is biztosan medállal térhetnek haza.

    Eredmény:
    elődöntő:

Spanyolország-Dánia 29-25 (13-14)
 

MTI
Címkék:
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó