Visszaélések az NSO cég Pegasus kémszoftverével
2022. február 1. 17:47

Az izraeli rendőrség elismerte, hogy elkövethettek visszaéléseket az izraeli NSO vállalat Pegasus nevű kémszoftverével - jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

The logo of Israeli cyber firm NSO Group is seen at one of its branches in  the Arava Desert, southern Israel July 22, 2021. REUTERS/Amir Cohen Stock  Photo - Alamy

"Bizonyos vonatkozásokban megváltoztatják a korábbi álláspontot az újonnan napvilágra került megállapítások"- közölték a rendőrség képviselői, utalva korábbi, a civilek törvénytelen megfigyelését teljes mértékben elutasító állásfoglalásukra a civilek telefonjainak engedély nélküli lehallgatását firtató ügyben.

Tetemes mennyiségű felszerelést szerzett Izraelnek a Moszad - gondola.hu
   

Másfél héttel ezelőtt, a Kalkaliszt című gazdasági lapban megjelent oknyomozó írást követően a főügyész még azt állította, hogy a rendőrségtől kapott információk alapján nem fedeztek fel rendellenességet, s a bűnüldözők a törvényeknek megfelelően jártak el.

Careers | Jobs in Cybersecurity Analytics | Cybereason
   

A rendőrség akkor, az újságcikk nyomán kirobbant botrány után, azt állította: csakis a törvény szerint, bírósági végzések alapján végezték a lehallgatásokat.

Pegasus Spyware - What You Need to Know
   

A rendőrség azonban kedden bejelentette, hogy "új dolgokat tártak fel, melyek bizonyos tekintetben megváltoztatják a korábbi állításokat". Aviháj Mandelblit, az ezekben a napokban leköszönő főügyész vizsgálócsoportot hozott létre, amelynek feladata a rendőrség titkos lehallgatásainak, a Pegasus kémprogram illegális használatának a felgöngyölítése.
   
A vizsgálócsoport Amit Harari jogász, a főügyész helyettese vezetésével munkához is látott. A munka eredményét július 1-ég kell bemutatni.

A Pegasus nevű izraeli kémprogramot több országban újságírók, kormányzati tisztviselők és emberi jogi aktivisták megfigyelésére használták fel.

Izrael csakis kormányok számára engedélyezi kibertermékek exportját, törvényes felhasználásra, bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre, és a vásárló országok kötelezettséget vállalnak ezen feltételek teljesítésére.
  

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó