Kitüntető címmel ismerik el a társadalmi innovációs tevékenységet
2022. március 3. 08:52

– A Társadalmi Innováció pályázatra és címre azért van szükség, hogy széles körben elismerjék a társadalomban olyan hasznos tevékenységet végző intézmények munkáját, amelyek eddig karitatív vagy társadalmi hasznosság alapon, és nem a profit miatt működtek – nyilatkozta lapunknak Monszpart Zsolt. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatójával az Emberi Erőforrások Minisztériumával közös új pályázat részleteiről beszélgettünk.

Mivel külföldön is egyre nagyobb hangsúlyt kap a társadalmi innováció, ezért 2021 legjelentősebb társadalmi innovációs teljesítményeinek elismerésére nyílt pályázati felhívást hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET). „A 2021. év Társadalmi Innovációja” címet olyan állami és önkormányzati intézmények, valamint civil szervezetek, vállalkozások nyerhetik el, amelyek tavaly a társadalmi innováció terén mérhető módon, jelentős eredményt értek el és fenntartható üzleti modellel rendelkeztek.

Monszpart Zsolt beszélt arról, hogy a technológiai innovációkkal kapcsolatos pályázati rendszer már harminc éve működik Magyarországon, és különböző díjakkal ismerik el a jelentkezők munkáját. A társadalmi innovációt viszont ilyen elismeréssel még nem tüntették ki. Kiemelte ugyanakkor, hogy a társadalmi innováció olyan nemzeti léptékű szükségletet megcélzó, vagy a közösségi célokra nagy hatással lévő tevékenység, amely újdonságot hoz az esélyegyenlőség, a társadalmi felzárkózás, a családtámogatás, a köznevelés, a szociális és egészségügyi ellátás területén, éppen ezért főként ezekben a témakörökben várják a pályázatokat.

Egy jól fenntartható üzleti modell kidolgozása is célunk, mert szeretnénk, ha mindezt külföldre is el tudnánk juttatni

– hangsúlyozta a főigazgató, aki hozzátette, hogy a pályázatnál előnyt jelent, ha az innovációnak közösségépítő hatása is van.

– Arra számítunk, hogy sok olyan szervezet működik Magyarországon, amely a társadalmi innovációban élen jár. Reményeink szerint ez a pályázat láthatóbbá teszi őket, illetve nagyobb elismertséghez jutnak, és ha akár csak az egyszázalékos felajánlásokból címzetten több támogatást kapnak, akkor a pályázat elérte a célját – emelte ki Monszpart Zsolt.

Egy legfeljebb tízoldalas anyagban várja a bíráló bizottság a társadalmi szempontból kiemelkedően hasznos, elsősorban 2021-ben hatást kifejtő újdonság bemutatását – tette hozzá a főigazgató.

A nyertesekről az ötfős bizottság javaslata alapján Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere dönt. Az elismeréseket sajtónyilvános ünnepségen adják át a győzteseknek, akik tárgyi jutalomban és oklevélben részesülnek, illetve jogosulttá válnak a címhez kapcsolódó logó megjelentetésére is.

A pályázatok beadási határideje: 2022. március 10. éjfél.

Szabó Réka Zsuzsanna

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó